Mia-Eline (15): – Kvensk musikk er kult

Kvenske kulturdager/Paaskiviikko i Nord-Troms markerer 10-årsjubileum med spennende programtilbud om kvenenes kultur og historie.

Mia-Eline Wille-Kviteberg
Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Elevene på Lenangen barne- og ungdomsskole fikk høre på kvensk og tornedalsk musikk på sin egen skole, for de aller fleste for aller første gang.

Mia-Eline Wille-Kviteberg (15) synes det er spennende å få vite mer om kvener som er et av de nasjonale minoritetene i Norge. Hun kjenner ingen kvener og er veldig nysgjerrig til å få vite mer.

– Det er kjempeartig å lære om kvener og konserten var kjempebra, veldig bra å høre på! Kult!

– Lærte du noe om kvensk språk?

– Litt, mer enn det jeg noen gang har lært før.

Sveriges nordligste riksspellemann Daniel Wikslund fra Tornedalen og musikkartist Mats Dimming fra Sør-Sverige skapte magisk stemning på Lenangen skole med fele, trekkspill og bratsj.

Taket på klasserommet ble løftet med virtuos folkemusikk på kvensk, svensk og engelsk og det var tydelig at både elevene og lærerne satt pris på denne sjeldne opplevelsen.

Mats Dimming og Daniel Wikslund

Musikkartist Mats Dimming og riksspillemann Daniel Wikslund fra Sverige spilte kvensk og tornedalsk musikk på Lenangen skole. Selv ble de bergtatt av den nordnorske naturen.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK

Viktig å nå de unge

Mange unge vet ikke om kvener og mange har kanskje ikke engang hørt ordet kven eller hørt om kvensk språk.

– Vi tenker at en skolekonsert kan være en fin introduksjon til disse begrepene, sier Pål Vegard Eriksen som er leder for Halti Kvenkultursenter.

Eriksen er glad for at kvenfestivalen Paaskiviikko har fått mer forutsigbar finansiering slik at den kvenske kulturen kan få litt mer oppmerksomhet hver sommer. Kulturrådet har innvilget 250 000 kroner til årets arrangement. Troms fylkeskommune har gitt 100 000 kroner i til årets festival, og Paaskiviikko har tillegg kommet inn under Fylkeskommunens 3-årige støtteordning for festivaltilskudd.

– Kvensk språk er truet språk. Det er viktig å fokusere på kvenenes språk og kultur, vi trenger all støtte vi kan få, sier Eriksen.

Skolen glad for kulturelle tilbud

Bodil Larsen, rektor ved Lenangen barne- og ungdomsskole, fikk et tilbud om skolekonsert fra Halti kvenkultursenter. Skolen valgte å la mellomtrinnet og ungdomstrinnet å delta på denne konserten som varte litt over en time.

– Kvensk kultur er ganske ukjent for mange, er det viktig for skolen å spre informasjon om våre egne nasjonale minoriteter?

– Ja, det er veldig viktig å spre informasjon om det. I tillegg synes vi det er fint å få slike kulturelle tilbud til skolen, så det kunne vi ikke takke nei til. Vi setter også stor pris på trespråklig eventyrturne med bokbussen, særlig de minste synes det er kjempestas!

I forbindelse med 10-årsjubileum, markeres Paaskiviikko også i Tromsø på søndag. Ellers går programmet sin vante gang i Lyngen, Storfjord, Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen.

Bodil Larsen

Rektor Bodil Larsen setter pris på kulturelle tilbud rettet mot skolen.

Foto: Anne Mari Rahkonen Berg / NRK