NRK Meny
Normal

Meteorologen: – Dette vil ramme hardere enn «Ole»

Meteorologisk institutt har sendt ut et OBS-varsel om storm i Finnmark og Nord-Troms, og for enkelte steder i Finnmark vil været bli verre enn ekstremværet «Ole» som herjet i helgen.

Created by InfoDispatcher

I videoen kan du se forholdene på Sennalandet. E6 er nå stengt over fjellet, og flere steder i Finnmark er det like vanskelige forhold.

– Det blir veldig mye vind, og det vil bli ganske kraftige vindkast på 30-40 meter per sekund, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Signe Røyland Sørlie.

Flere busser har allerede havnet i grøfta i Troms i dag. Glatte veier og sterk vind gir vanskelige kjøreforhold, og verre skal det bli utover kvelden.

– Det har allerede begynt å blåse opp, og utover kvelden vil det bli full eller sterk storm i flere områder av Finnmark og Troms, sier hun.

finnvikdalen

Bussen var på vei nordover på glatt føre da et plutselig vindkast blåste bussen av veien.

Foto: Trygve Hongset / nrk

– Verre enn «Ole» for Finnmark

I Øst-Finnmark blir det vestlig full storm mandags kveld og natt til tirsdag, og det kan bli sterk storm på kysten og i fjellet. Også i Nord-Troms og i kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark ventes vestlig full storm.

– Stormen «Ole» var jo ikke så ille for Finnmark, så det været som kommer nå er sånn sett verre og vil ramme hardere. For Troms blir det ikke like sterkt som i helgen, sier Sørlie.

Hun sier at de har sendt ut OBS-varselet til beredskapsvakter forskjellige steder, men også fylkesmannen i Finnmark.

– Været er såpass sterkt at det kan føre til skader, så derfor har vi varslet fylkesmann og beredskapsvakter, sier hun.

Finnmark

Slik ser oversikten over Finnmark fra NRK Trafikk ut nå.

– Bør ta sine forholdsregler

Stormen som kommer vil være på sitt sterkeste mandag kveld og natt til tirsdag, og Sørlie sier det kan bli tøffe forhold også på havet.

– Det blir mye vind ute på fiskebankene også. Det kan nok komme opp i sterk storm på Tromsøflaket og Hjelmsøybanken, og full storm på de andre fiskebankene. De som er der bør ta sine forholdsregler, sier hun.

Den signifikante bølgehøyden er nå på rundt 12 meter.

– Tolv er en ganske høy bølgehøyde, og enkeltbølgene kan bli enda større. Man bør absolutt være forsiktig i kveld, sier Sørlie.