Normal

– Brudd på opplæringsloven

Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) mener at Sandfallet ungdomsskole i Alta bryter opplæringsloven når flere elever ikke kan være med på klassetur til London. – Klar over at vi er i en gråsone, sier rektor.

kent gudmundsen

– Skolen er tydeligvis ikke kjent med hva som er reglene rundt klasseturer, sier Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen.

Foto: Pia Tøhaug / nrk

Av 94 elever er det 37 som ikke blir med på klasseturen fra Sandfallet skole i Alta.

De som ikke har bidratt med dugnad av ulike årsaker må ut med 8000 kroner i egenandel.

Vårin Larsen

– Jeg har ikke lyst til at det skal ødelegge for de andre i klassen, for de har sikkert gledet seg veldig til dette, sier elev Vårin Larsen (15).

Foto: Privat

Tiendeklassingen Vårin Larsen klarte ikke å samle inn flere tusen kroner til turen og får dermed ikke være med når klassen skal til London.

Dette har skapt store reaksjoner på sosiale medier, og nå har politikere også hevet seg med i debatten.

Uakseptabelt og ulovlig

Høyrepolitiker Kent Gudmundsen i utdanningskomiteen på Stortinget mener Sandfallet ungdomsskole bryter opplæringsloven.

– Det er en helt uakseptabel konklusjon på en klassetur. Opplæringsloven er veldig tydelig på at grunnskolen er og skal være gratis. Derfor er den praksis man har lagt seg på her helt i strid med loven, sier Gudmundsen til NRK.

– Alt for høy pris å betale

Gudmundsen mener skolen må rydde opp i situasjonen. Hvis ikke må kommunen gripe inn.

– Eller så må fylkesmannen i Finnmark på banen og sørge for at loven som er vedtatt i Stortinget følges, sier Gudmundsen.

Å dra på tur med klassen er ikke uvanlig. Man har dugnader, lotteri og lignende for å tjene inn penger som klassen bruker i fellesskap.

– Men å ta 8-9000 kroner i egenandel per elev for å reise til London, vitner om at man overhode ikke har forstått hva som ligger i prinsippet med en klassetur. Det syns jeg er en veldig uholdbar løsning, mener Gudmundsen.

Ekskluderende og urettferdig

Enten må skolen nå samle inn penger sånn at alle kan være med, eller så må turen avlyses fordi rammevilkårene skal være like for alle elevene, mener Gudmundsen.

– Sånn er det ikke i dette tilfellet, det fører til ekskludering og er ikke sånn en grunnskole i Norge skal være.

(Saken fortsetter under bildet)

En tur elever og foreldre selv har ønsket seg

Knut Ingar Olsen

– Det kom til å koste mye penger og stor innsats. Det visste alle elevene, at hvis de skulle være med så måtte de skaffe pengene selv, sier rektor Knut Ingar Olsen.

Foto: Kai Erik Bull/NRK

Rektor ved Sandfallet ungdomsskole, Knut Ingar Olsen sier at dette er en klassetur som arrangeres helt på eget initiativ fra foreldre og lærere.

Skolen har gitt klar beskjed om at de ikke har råd til å finansiere klasseturen til London.

– Kostnadene har vi vært nøye på å presisere, og vi har opplyst om konsekvensene og at dette er dyrt. Vi satte opp et budsjett for hvor mye det ville koste og avtalte nøye hva det ville bety av innsats for å skaffe de pengene. Så gikk det ut informasjon til alle med spørsmål om de ville være med eller ikke, sier Olsen til NRK.

Vil avlyse turen om den er ulovlig

Han understreker at det ble presisert at dette kom til å koste mye penger og stor innsats og at de måtte skaffe pengene selv.

Rektoren sier han vet denne klasseturen befinner seg i en gråsone.

– Men når skolen ikke har et budsjett til å reise på klassetur så må jeg da ut i fra en streng tolkning av lovverket si nei til en hver tur elever og foreldre måtte ønske seg. Skal vi da nekte et hvert initiativ, spør Olsen.

Rektor ved Sandfallet ungdomsskole, Knut Ingar Olsen sier til NRK at hvis det blir bestemt at dette er ulovlig, så vil ikke klasseturen til London bli noe av.