Hopp til innhold

Måtte bruke Google translate for å kommunisere med spanske tunnelbyggere

Statens vegvesen satte spanjoler til å bygge tunnel. Det endte med søksmål fra begge parter. Spanske OSSA vil ha 392 millioner kroner fra Norge.

Tunnel i Nordreisa
Foto: STATENS VEGVESEN

Om kort tid skulle egentlig gjennombruddet gjennom Reisafjellet i Troms kommet, men dårlig fremdrift og en rekke alvorlige episoder gjorde at Statens vegvesen kastet spanjolene ut av tunnelprosjektet.

OSSA leverte det laveste anbudet, og lå 40 millioner kroner under nest laveste anbyder, men å benytte seg av det billigste anbudet kan koste dyrt. Det spanske selskapet har saksøkt Statens Vegvesen for 392 millioner kroner.

Statens vegvesen har levert motsøksmål på 92 millioner kroner for dårlig fremdrift i tunnelprosjektet.

En uke langt innledningforedrag

Det har gått et halvt år siden kontrakten med det spanske selskapet ble sagt opp. Nå har de en lang rettsak foran seg. Denne uka møttes Vegvesenet og Obras Subterráneas (OSSA) i en tre uker lang rettsak. Bare innledningsforedraget fra hver av partene går over en uke.

Fredag startet statens prosessfullmektig Per Gustav Lilleaasen sitt innledningsforedrag. Han dro frem en rekke episoder som ga grunnlag for kontraktsoppsigelsen.

– I Norge har vi hardere fjell og personellet som jobba på anlegget hadde tydeligvis ikke erfaring med hardt fjell og kulde, de var ukjent med vann og frostsikring, sa Lilleaasen.

Han pekte også på de mange farlige situasjonene som har vært på anlegget. Tidlig januar i år ble det fyrt av en sprengstoffsalve uten at andre personer i området var informert. Heller ikke den som fyrte av salven var autorisert, også uten at sprengningleder var informert om at det skulle sprenges.

Brukte rettesnor for utmålinger

– Spanjolene som jobbet her brukte utstyr som vi ikke bruker i Norge lengre. Flere maskiner var fra 2004, og det regnes som gammelt i følge eksperter. Det blir som en datamaskin. En datamaskin fra 2004 er gammel. I tillegg brukte spanjolene rettesnorer. Det sluttet vi med på 70-tallet i Norge. Det gikk galt fra dag en, dette måtte ta slutt for statens vegvesen, sa Lilleaasen.

Spanjolene jobbet på anlegget i et halvt år. På den tiden hadde de laget 500 meter tunnel. Det normale i Norge er 100 meter på en uke. Nå har Skanska overtatt byggeprosjektet.

Det har også kommet frem at det spanske selskapet har svært dårlig likviditet på grunn av finanskrisen. Delprosjektleder i Statens vegvesen, Ivar Kaino, har tidligere uttalt til Teknisk ukeblad at det virket som at spanjolene kom hit for å lære den norske måten å bygge tunnel på. – Dersom vi skulle tatt spesielle hensyn måtte vi ha utlyst en opplæringstunnel, sa Lilleaasen.

Han fortalte også om kulturelle og språkmessige problemer.

Vegvesenet har stilt krav til norsk språk, men da arbeidene var i gang måtte det oversettes fra spansk til engelsk og deretter til norsk. I tillegg brukte spanjolene Google translate til å oversette deler av kommunikasjonen.

– Det var ikke direkte farlig på prosjektkontoret, men ute på anlegget var det et sikkerhetsproblem.

Les også: Derfor fikk ikke spanjolene bygge tunnelen ferdig

Flere nyheter fra Troms og Finnmark