Hopp til innhold

Mange blar opp for å støtte ansettelse av Gelius

Kirkevergen i Ibestad får mange henvendelser fra folk som vil donere penger for å ansette Einar Gelius.

Einar Gelius

Einar gelius vurderer nå tilbudet fra menighetsrådene

Foto: Heiko Junge

Frank Steinsvik

Kirkeverge Frank Steinsvik i Ibestad.

Foto: Nils Mehren / NRK

Etter at Nord-Hålogaland bisperåd tirsdag besluttet å ikke ansette Einar gelius som sokneprest i Ibestad, gikk menighetsrådene i kommunen sammen om å tilby ham et seksmåneders vikariat som menighetsprest, finansiert av private midler.

– Vi har penger nok til å lønne ham for et halvår innenfor egne rammer. Men skal vi gjøre dette mer langvarig er vi avhengige av folks gavmildhet, sier kirkeverge Frank Steinsvik.

Gelius var eneste søker til stillingen, og bispedømmerådet bestemte seg for å lyse ut stillingen som sokneprest for fjerde gang.

Går ikke mot lokalt initiativ

Bispedømmerådet vil likevel ikke gå imot den lokale ansettelsen. Flere menigheter her i landet som har penger til det har ansatt prest uten å gå veien om prosti og bispedømmeråd.

Det eneste vilkåret er at den som blir ansatt er ordinert som prest.

Så langt har Steinsvik blitt oppringt av et titalls personer som har lyst til å bidra med penger. Noen av henvendelsene rører mer enn andre.

– Ei 82 år gammel kvinne fra Tromsø ringte og sa at hun og hele syklubben vil støtte saken med et fast beløp i måneden, sier Steinsvik.

Gelius sin søknad til stillingen som sokneprest har skapt mye engasjement. I Ibestad har folk gått i fakkeltog og samlet inn underskrifter, og flere har valgt å melde seg ut av Den norske kirke etter nyhetene om at Gelius ikke fikk jobben.

Ikke bare positivt

Men ikke alle er positive til å få den omstridte presten med bakgrunn fra Vålerenga menighet til Sør-Troms.

Rektor ved Kirkelig utdanningssenter i nord, Stig Lægdene, sier til avisa Vårt Land at det tidligere har vært en tradisjon for å sende nordover prester som ikke har kunnet være sør i landet, og han tror en del får assosiasjoner til det i denne saken.

– Noen spør hvorfor Nord-Norge skal ta imot en som ikke får jobb sørpå. De undrer seg hvorfor han skal få jobb her når han ikke kan brukes i Oslo, sier Lægdene.

Menighetsrådene i Ibestad trenger minst 600.000 kroner for å lønne Gelius i et år. De har per nå dekning for halvparten av dette.

Støtte fra hele landet

Steinsvik forteller om engasjement fra hele landet, og fra folk fra barneskolealder til over 90 år.

– Folk vil støtte opp om en åpen og raus folkekirke. At det ikke bare er en begrenset krets hos bispedømmet som skal avgjøre hva slags prest vi skal ha, og at det må være rom for prester som Gelius i kirka, sier han.

Gelius har ennå ikke bestemt seg for hva han skal si til vikariatet han har fått tilbudt, og Steinsvik forteller at alle penger som eventuelt e kommet inn vil bli tilbakebetalt, om presten takker nei.