NRK Meny
Normal

Mamma Rahel og Yafet (7) får bli i Norge

Kampen for å få bli i Norge har stått på i nesten ni år. – Men jobben er ikke gjort før Rahel og Yafet blir bosatt i Bardu kommune i Troms, sier støttegruppa til den lille familien.

Rahel og Yafet

Mamma Rahel og Yafet hjemme på Setermoen i Bardu i Troms.

Foto: Privat

– Vi stoppet nesten å puste. Dette var skikkelig gode nyheter som vi har ventet lenge på, sier Rahel Takale til NRK.no.

Fredag formiddag fikk hun og sønnen Yafet (7) beskjeden de har ventet på siden 2009. De har fått permanent oppholdstillatelse i Norge.

Rahel var gravid med Yafet da hun kom til Norge som politisk flyktning fra Etiopia i 2006. De var nær ved å bli tvangsutsendt i 2012, og har klaget på avslag fra Utlendingsnemda flere ganger.

– Ble stille da nyheten kom

– Yafet ble først stille da vi fikk de gode nyhetene i dag. Så begynte han å stille spørsmål om det nå er helt sikkert at vi får bli. Han sa også at han skal begynne å spille fotball, sier Rahel.

Yafet blir åtte år denne måneden og går i andre klasse. Rahel forteller at de har et godt nettverk og mange kontakter på Setermoen i Bardu, blant annet gjennom ei støttegruppe som har hjulpet dem siden 2010.

Nå håper hun at de får bli værende i Bardu, når de nå etter å ha fått oppholdstillatelse skal bosettes i en norsk kommune.

– En lang prosess

– Dette er en ny kamp for familien og oss, sier Solveig Myrlund Hansen i støttegruppa til NRK.no.

Støttegruppa vil nå vurdere hvordan de kan bidra for at Rahel og Yafet skal få fortsette å bo i Bardu.

– Vi er veldig glade for at de endelig har fått opphold, det har vært en lang prosess for både dem og støttegruppa, sier Myrlund Hansen.

Hjelp fra annen støttegruppe

Den jobben støttegruppa har gjort så langt har i stor grad dreid seg om å sende inn omgjørinsvedtak til UNE når det har framkommet ny informasjon eller ved endringer i livene til Yafet og Rahel.

– For eksempel da Yafet begynte på skolen og hans tilknytning til Norge ble sterkere. Vedtaket til regjeringa om at barnets beste skal veie tyngst har også hjulpet på, sier Myrlund Hansen.

Støttegruppa har også fått advokathjelp gjennom hjelp fra støttegruppa til asylbarnet Nathan Eshete i Bergen.

– Ofte følt oss rådvill

– Vi har ofte følt oss rådvill og ikke visst helt, så den hjelpen var uvurderlig, sier Myrlund Hansen.

For Rahel og Yafet starter nå arbeidet med å bygge opp sitt nye liv.

– Vi skal få oss egen leilighet og jeg skal ta norsk-kurs. Det ser vi frem til, og vi håper at vi får bo i Bardu, sier Rahel.