Hopp til innhold

Ber eget parti snu i asylpolitikk

Historiene om asylbarn som nå står i fare for å bli sendt ut av Norge gjør at flere fremtredende Ap-ere ber eget parti om å ta mer hensyn til barna.

Martin Kolberg

Martin Kolberg (Ap).

Foto: Lars Helge Rasch / NRK

Flere fremtredende arbeiderpartipolitikere sier nå at partiet må endre sin innvandringspolitikk og la mange av asylbarna få bli i Norge.

Både stortingsrepresentanter, fylkes- og lokallag er kritiske til egen regjerings politikk. Det er de mange enkelthistoriene som har gjort inntrykk.

Tilbake til Etiopia

Dagsrevyen fortalte tirsdag om fem år gamle Yafet som sammen med sin mor om to dager blir tvangsreturnert Etiopia. Der skal moren ha drevet politisk arbeid.

Med sønnen i magen flyktet hun til Norge. Fem og et halvt år senere må de to tilbake til Etiopia.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Asylbarn blir sendt ut av landet

Yafet (5) er et av mange asylbarn som blir tvangtretunert til et land han aldri har vært i før fordi hans mor nektes opphold i Norge.

– Vi ser flere eksempel som er krevende å forklare ut ifra et humanistisk og menneskelig synspunkt, mener Martin Kolberg, parlamentarisk nestleder i Arberiderpartiet.

Ikke alene

Ap har i flere år sagt at de skal være strenge, men rettferdige i sin asylpolitikk. Men når det gjeld asylbarna mener en rekke stortingsrepresentanter NRK har snakket med at politikken blir for streng og for lite rettferdig.

For Yafet er ikke alene. I dag er det 956 barn som er født og har levd hele livet sitt på et asylmottak i Norge.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Asylbarn

Barn som er født i mottak og lever der i dag. Tallene er fra UDI.

Foto: NRK

Det er disse barna:

  • 30 av dem er mellom 6 og 9 år
  • 145 av dem er mellom 3–5 år
  • og 781 barn er under to år.

Mange av disse barna skal sendes hjem fordi foreldrene er her ulovlig.

– Barnas behov

Nå krever flere i Arbeiderpartiet at eget partiet snur i sin politikk mot disse barna.

– Barna har ikke valgt sin egen skjebne. De er ikke skyld i den situasjonen. Da mener jeg at vi som politiske myndigheter må ta ansvar for å ivareta barnas behov, sier stortingsrepresentant Stine Renate Håheim (Ap).

– Hva konkret bør skje med de ungene som står i fare for å bli sendt ut?

– Det beste ville vært å legge disse sakene på vent, fortsetter hun.

– Justeringer

Harald Schjelderup

Gruppeleder Harald Schjelderup i Bergen Ap.

Foto: Bergen AP

Balansen mellom innvandringspolitiske hensyn og barnas beste er vanskelig, mener Martin Kolberg som nå åpner for justeringer.

– Nå skal regjeringen legge frem en melding som kommer før sommeren. Da er det mulig at vi må se på noen justeringer til barnas fordel, mener Kolberg.

Flere i partiet mener regjeringen nå bør vente. Flere lokal- og fylkeslag NRK har vært i kontakt med vil ha en oppmyking av asylpolitikken:

  • Vi mener hensynet til barnets beste, må tillegges større vekt enn hva det kan se ut til at er tilfelle i da, mener Haugesund Ap.
  • Det må være en grense for hvor lenge barn kan leve såkalt ulovlig i Norge før de får lovlig opphold, mener Sør-Trøndelag Ap.
  • Hensynet til barns beste må ha forrang for innvandringspolitiske hensyn, mener Oppland Ap.

– Ingen bør sendes ut før stortingsmeldingen om «Barn på flukt» er behandlet. Det er behov for endringer i regelverket. Endringer som i større grad setter barnas behov i sentrum, mener gruppeleder Harald Schjelderup i Bergen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ