– Blir godt å møte mamma!

Lena Dagsvold og sønnene er kommet hjem til Harstad etter at en kronerulling fikk dem ut av ebolarammede Liberia.

Lena Dagsvold og sønnene er kommet hjem til Harstad etter at en kronerulling fikk dem ut av ebolarammede Liberia.

Klokka er ti minutter på ti torsdag kveld når Lena Dagsvold (38) og de to barna lander med kveldens siste Norwegian-fly.

Det er ikke mye som vitner om ukelange bekymringer, i alle fall ikke på Michael (4) og Benjamin (2) der de løper rundt i ankomsthallen på Evenes flyplass.

Søndag kom de hjem til Norge etter at venner og kjente hadde gjennomført en kronerulling for at familien skulle ha råd til flybillettene ut av Liberia, som har steget voldsomt i pris etter at ebolautbruddet startet i landet.

Flybilletter til 50.000

Etter flere dager på venteliste fikk Dagsvold til slutt tak i billetter til seg og sønnene som kom på til sammen 8.000 dollar, eller like i underkant av 50.000 kroner.

Til sammen ble det samlet inn 80.000 kroner. Pengene som blir til overs skal brukes til kampen mot ebola.

I fem dager har de av ulike grunner måtte holde seg i Oslo. Smilende forteller tobarnsmoren hvordan det er å komme hjem.

– Det er bare deilig, nå gleder jeg meg bare så mye til å møte mamma igjen. Det var godt å komme til Gardermoen, men det er enda bedre å komme hit.

Lena Dagsvold

Lena, ektemannen Gus og sønnene i Liberia.

Foto: Privat

Håper mannen kommer etter

Mannen til Lena, Gus Dackie (34) ble igjen i det ebolarammede Liberia, noe hun synes er vanskelig.

– Det føles ikke bra, for hver gang vi snakkes på telefon skjønner jeg at situasjonen tilspisser seg mer og mer. Det er portforbud og det har vært saker der folk som har kidnappet ebolasmittede. Jeg er redd for han og håper han kommer seg ut veldig snart.

Se når NRK møtte familien på Evenes her:

Created by InfoDispatcher


Grunnen til at han ble igjen har delvis med økonomi og gjøre i tillegg til at noen må ta seg av dyrene.

– For det første var det et pengespørsmål om å komme seg ut i det hele tatt, for det andre har vi nettopp fått masse valper.

Helsesystemet kollapset

Lena og ektemannen hadde flyttet til hans hjemland for å gjøre sønnene kjent med farens kultur, og for å starte en veterinærklinikk.

De måtte vente lenge på å få billetter ut av landet da ebolaen rammet. Dagsvold fortalte til NRK at familien ikke først og fremst fryktet ebolasmitte, men at epidemien har gjort at det allerede svake helsesystemet i landet har kollapset.

Stor gjensynsglede

Mens Lena forteller, kommer broren Geir for å hente, og gjensynsgleden er stor.

– Det er fantastisk godt å ha dem hjemme igjen, sier en tydelig rørt lillebror og onkel. Vi har ventet lenge i stor spenning på om hun skulle klare å komme seg hjem. Nå er vi utrolig takknemlig overfor alle som har bidratt til å skaffe penger til billettene. Ikke minst Gro Dagsvold som startet innsamlingskampanjen.