NRK Meny
Normal

Kystvakta må hjelpe «Lance» tilbake inn i isen

Kystvaktskipet «Svalbard» er på vei for å hjelpe forskningsskipet «Lance» tilbake inn i polisen.

Lance i isen

«Lance» skal etter planen være innefrosset i sien gjennom vinteren.

Foto: Harald Steen, Norsk Polarinstitutt

Én måned før tiden er forskningsskipet «Lance» nå blitt presset ut av polisen på 81,2 grader nord, skriver avisa Svalbardposten.

Mannskapene på «Lance» har søkt om bistand fra KV «Svalbard» som nå er på vei for å hjelpe forskerne tilbake til 83,2 grader nord, der «Lance» lot seg fryse inn i midten av januar.

– Etter at kystvakta har satt av det påtroppende laget, går de nordover. I mellomtiden har det påtroppende laget tatt ned utstyr, så de burde være klare, sier prosjektleder Harald Steen til Svalbardposten.

Målet med ekspedisjonen «Norwegian Young sea ICE cruise (N-ICE 2015)» er følge isen ved Nordpolen fra vugge til grav. Underveis skal forskerne om bord samle inn data om hvor tykk havisen er, hvordan den smelter og hvordan den rører på seg.

I midten av februar kom de første meldingene om at skipet hadde problemer med å holde seg inne i havisen. Sterk vind gjorde at skipet beveget seg raskt sørover.

Dagen etter kom derimot kontrabeskjeden om at vinden hadde snudd og at «Lance» igjen var på vei nordover og inn i isen.

– «Lance» er en velsmurt og effektiv forskningsmaskin, så vi ser lyst på mulighetene for å får gjort alt som skal gjøres på dette toktet, sa Steen til NRK den gang.

«Lance» skal etter planen være innefrosset i opp mot seks måneder. Etter planene vil den drive ut av iskanten og oppholde seg i Longyearbyen ved påsketider. Deretter skal ekspedisjonen igjen la seg fryse inn i isen for tre nye måneder.

Les også: