Hopp til innhold

«Lance» har møtt på den første isen

Mandag ble den første værballongen sendt opp fra forskningsskipet RV «Lance». Dermed er forskningen til innfrysningsprosjektet i gang.

RV Lance møter isen

Tidligere mandag møtte RV «Lance» på den første isen, men først senere mandag kveld er det ventet at skipet går inn i polisen.

Foto: Norsk Polarinstitutt

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det norske forskningsfartøyet skal fryses fast i isen og drive i Nordishavet i seks måneder. Formålet er å samle informasjon om forandringene i havisen.

Onsdag forrige uke forlot skipet Tromsø. Og mandag klokken 12 ble den første værballongen sendt opp fra RV «Lance». Da var skipet nordøst for Rossøya på nordkysten av Svalbard. I løpet av toktperioden skal det daglig sendes opp to værballonger fra skipet.

Om bord er tretti forskere og et øvrig mannskap som de neste ukene og månedene skal arbeide i skipet og på isen.

– Jeg er spent på hvordan dagliglivet her blir. Det er mye forskningsarbeid som skal gjøres. Vi kan jo håpe at mannskapet får lite å gjøre, for det betyr at alt går bra. Blir det hektisk er det ting som skjer som vi helst vil unngå, sier skipper Olav Iversen til NRK.

Olav Iversen

Skipper Olav Iversen forlot Tromsø forrige uke, og er spent på det nye livet om bord i skipet.

Foto: Egil Jens Pettersen / NRK

– Vanskelig å si hvor lang tid det tar

Planen er at RV «Lance», ved hjelp av kystvaktskipet Svalbard, skal gå 330 kilometer inn i isen før skipet skal la seg fryse fast og så drive vest og sørover med isen.

– Det er vanskelig å si hvor lang tid det tar. Det kommer an på hvordan isen er og hvor lett det er å ta seg gjennom. Jeg antar at vi trenger et par døgn før vi er i området som vi ønsker å være i, forteller skipperen.

Rundt påsketider regner man med at skipet er ute av isen og da går RV «Lance» tilbake til utgangspunktet lenger nord og øst for å gjenta samme turen.

Må holde øye med isbjørnen

Så fort skipet ligger fast begynner mannskapet å losse tonnevis av utstyr som snøskutere, letthytter og telt på isen som de neste månedene skal fungere som forskningsplattformer.

Ute på isen skal forskerne måle snø- og istykkelse langs linjer for å følge årssyklusen i hvordan snøen og isen påvirker hverandre.

Om bord på skipet vil forskerne kontinuerlig måle CO2-innholdet i vannet, ta planktonprøver og vannprøver fra dypet og sende opp værballonger.

– En viktig oppgave er å holde et øye med isbjørnen. Det er helt mørkt her nå, og vi er avhengig av lys og infrarødt kamera. Det skal ikke være så mye isbjørn her, men han kommer garantert og han sier ikke ifra når. Ellers har vi bøker og spill hvis vi blir tom for gjøremål, sier skipper Olav Iversen.

Forskningsskipet R/V Lance

Forskningsskipet skal drive med polisen gjennom vinteren.

Foto: Sylvi Inez Liljegren

Flere nyheter fra Troms og Finnmark