Hopp til innhold

Kommunene varsler sjelden om alvorlige hendelser

Fylkeslegen i Troms forteller at de oftest får beskjed fra alvorlige hendelser i helsesektoren fra andre enn kommunene selv.

Sykehjem

Alvorlige hendelser i kommunenes helsetjeneste blir sjelden meldt fra om.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Knut Ivar Berglund

Knut Ivar Berglund, fungerende fylkeslege i Troms.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Vi blir som regel varslet om slike saker via klagesaker fra pårørende eller pasienter, eller fra annet helsepersonell. Det er sleden at kommunene selv melder fra om uheldige episoder, sier fungerende fylkeslege, Knut Ivar Berglund.

Tirsdag fortalte NRK om 82 år gamle Judith Pettersen, som døde etter å ha fått en morfindose som var ti ganger større enn den hun skulle ha.

Fylkeslegen i Troms hadde ikke fått beskjed om saken, før NRK kontaktet ham, fem uker etter episoden.

Må ikke melde fra

Kommunene har nemlig ikke det samme ansvaret som sykehusene når det gjelder å melde fra om uheldige hendelser. Knut Ivar Berglund mener det er feil.

– Vi avdekker stadig ting som burde vært meldt inn til oss fra kommuneledelsen, sier han, og får støtte fra leder av Stortingets Helse- og sosialkomite, Kari Kjønaas Kjos (Frp):

– I og med at kommunene har ansvar for til dels ganske alvorlig syke mennesker er det underlig at de ikke er ikke underlagt samme regelverk som sykehusene. Jeg har tidligere sagt at vi må se på dagens regelverk, sier hun.

– Slik det fungerer i dag kan en jo få inntrykk av at man ønsker å skjule noe, samtidig som det ikke gis mulighet til å endre rutiner slik at alvorlige feil ikke skjer om igjen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark