Norsk Pasientskadeerstatning: – Over 1000 dødsfall kunne vært unngått

Solveig Eek Bistrup mistet sin høygravide datter etter en grov sykehustabbe. De siste ti årene har Norsk Pasientskadeerstatning (NPE) gitt medhold i over 1000 saker der de mener at feilbehandling og tabber er årsaken.

Solveig Eek Bistrup

DATTEREN BLE FEILBEHANDLET: Solveig Eek Bistrup fikk et barnebarn den samme dagen som datteren Elisabeth aldri våknet igjen. Elisabeth, som var høygravid, døde etter feilbehandling i helsevesenet.

Foto: Siri Saugstad / NRK

– Det er alvorlig for hvert enkelt tilfelle. Det er over 1000 saker der pasienten mest sannsynlig ville overlevd med bedre behandling, riktig behandling eller med tidligere stilt diagnose. Det er klart at hvert enkelt av de tilfellene er ett tilfelle for mye, sier Rolf Gunnar Jørstad, direktør i Norsk Pasientskadeerstatning til NRK.

Direktør Rolf Gunnar Jørstad i Norsk pasientskadeerstatning

FOR MANGE: NPE-direktør Rolf Gunnar Jørstad mener for mange feil blir begått i helsevesenet.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Av de 1029 sakene NPE har gitt medhold i, skyldes dødsfallet svikt i helsevesenet i over ni av ti tilfeller. Men NPE mener enda flere dødsfall kunne vært unngått, men disse tilfellene ikke går inn under lovbestemmelsene, og betegnes derfor ikke som «svikt».

Tirsdag fortalte NRK om 82 år gamle Judith Pettersen som døde etter å ha fått en morfindose som var ti ganger større enn hun skulle ha. Forskere frykter at mørketallene er ti ganger så høye som det som blir rapportert inn fra helsevesenet.

– Sjokk og krise

For nesten åtte år siden var det bare noen uker igjen før Solveig Eek Bistrup skulle bli bestemor for første gang. Hennes 28 år gamle datter Elisabeth var høygravid da hun fikk svangerskapsforgiftning og høyt blodtrykk, men tabber ved sykehuset gjorde at 28-åringen fikk alvorlig hjerneblødning og havnet i koma. Barnet ble forløst og var friskt, men få dager senere døde 28-åringen.

– Det er jo sjokk og krise, og du tror ikke det er sant. Man skal ikke miste barnet sitt når barnet skal ha et barn, sier Eek Bistrup til NRK.

– For mange dør unødvendig

NPE ga familien medhold i erstatningskravet.

Det mest krevende etter datterens død har likevel vært å få svar på hva som skjedde.

Selv har Eek Bistrup i flere år jobbet i «Pårørendegruppen – unaturlige dødsfall ved norske sykehus», og sitter også i et offentlig utvalg som i høst skal levere en rapport til helseministeren om tiltak for å bedre pasientsikkerheten.

– Det må bli mye mer fokus på kvalitet og gode prosedyrer, og det å følge prosedyrene innen helse -og omsorgstjenesten. Det er altfor mange som blir skadet, og altfor mange som dør unødvendig, sier Eek Bistrup.

Ikke bra nok

Bent Høie, helseminister

MÅ BLI BEDRE: Helseminister Bent Høie (H) mener helsesektoren har stort potensial til å gjøre færre alvorlige feil.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Helseminister Bent Høie (H) er ikke fornøyd med statistikken fra NPE.

– Det å drive med avansert pasientbehandling innebærer en risiko, men disse tallene viser at en ikke tar risikoen på tilstrekkelig alvor. Det er et godt potensial for å redusere antallet skader og dødsfall. Derfor må vi jobbe med kultur, men vi må også jobbe med bedre systemer, og ikke minst handler dette om ledelse, sier Høie.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger