Hopp til innhold

Jubileumsforestilling i ny drakt

Nesten 40 år etter at barneforestillingen «Gutten og gullfuglen» for første gang ble satt opp ved Hålogaland Teater, hadde stykket nypremiere under Festspillene i Nord-Norge søndag.

Søsteren og gutten

Guri Johnson og Julia Bache-Wiig spiller søsteren og gutten i teaterstykket om gutten og gullfuglen.

Foto: Simen G. Fangel

– Det er den teksten og stykket som har blitt brukt mest i ettertid. Forestillingen har en helstøpt form. Mens andre stykker som ble laget da var mer dagsaktuell, er denne tidløs, sier teatersjef Iren Reppen.

40 år gammel forestilling og teater

Stykket er inspirert av norske folkeeventyr og samisk mytologi, og hadde urpremiere ved Hålogaland Teater i 1972.

Årets oppsetning skjer i forbindelse med at Hålogaland Teater har 40-års jubileum i år .

Nils Utsi skrev «Gutten og gullfuglen» sammen med Sigmund Sæverud og Tone Danielsen. Siden har han spilt i stykket flere ganger. Nypremieren i Harstad ble derfor første gang Utsi selv fikk se forestillingen.

– Dette var virkelig artig! Det utståler en utrolig spillerglede. Det er jo det fine med barneteater, sier en begeistra Utsi.

Han var spesielt begeistra for regien på forestillinga, som Ketil Høegh står for.

– Spenstig og gøy, mener Utsi.

Premiere på Gutten og gullfuglen

Nils Utsi og teatersjef Iren Reppen etter forestillinga.

Foto: Gunn-Mari Eliseussen

Ny drakt i anledning jubileet

Gutten og gullfuglen handler om en liten gutt som opplever at storesøstera forsvinner mens de er ute og plukker blåbær. Hun er tatt til fange av stalloene, og modig som han er bestemmer gutten seg for å befri søstera.

Historien i fortellinga er den samme gjennom førti år, men den er likevel bearbeidet og har fått ny drakt i anledning jubileet.

– I denne oppsetninga bruker vi en del virkemidler og leker med improvisasjon. I tillegg finnes det nå effekter som gjør det mulig at det for eksempel kan dukke opp bjørn eller en elv på scenen, sier teatersjef Reppen.

Gutten og gullfuglen 1977

Maryon Eilertsen og Nils Utsi spilte i «Gutten og gullfuglen» høsten 1977. Også da var premieren på Festspillene i Nord-Norge.

Foto: Siggen Stinessen

–Saftige påfunn

Nils Utsi mener endringene kommer stykket til gode.

– Den største endringa i stykket skjedde på 70-tallet da vi erstatta prinsessa med søsteren som må reddes. Og skurkene ble snille. Den største endringa i den nye oppsetninga er egentlig den enorme spillergleden og de mange saftige påfunnene, sier han.

Han forteller at Gutten og gullfuglen opprinnelig var et Askeladd-eventyr i samisk drakt. I den nye oppsetningen har mye av det samiske preget forsvunnet.

– Men det er ikke så farlig. Det er først og fremst et internasjonalt eventyr, sier Utsi.

Scene fra gutten og gullfuglen

Kristian Figenschow jr og Julia Bache-Wiig.

Foto: Simen G. Fangel

Både barn og voksne lot seg rive med

Rundt 70 barn og voksne lot seg rive med under premiereforstillingen som foregikk i gymsalen på Harstad skole under Festspillene i Nord-Norge.

– Det er veldig gøy å komme i gang. Det er jo spesielt at premieren på en barneforestilling trekker så mange voksne, men det var gøy å se at både barn og voksne lot seg rive med, sa en fornøyd Iren Reppen etter forestillinga.

«Gutten og gullfuglen» er på turné i perioden 5. til 21. sept., og spilles i Tromsø fra 27. sept. til 22. okt. 201

Flere nyheter fra Troms og Finnmark