Hopp til innhold

Festspillene i Nord-Norge feirer 50-årsjubileum

Det startet med noen underskrifter på en serviett – på gamle Grand Café i Harstad – den 8. april 1964. 50 år senere har Festspillene i Nord-Norge vokst til å bli en av landsdelens største og viktigste kulturinstitusjoner.

Festspillene i Nord-Norge åpnet lørdag.

Ja, så viktig har festivalen blitt, at når jubileumsfeiringen starter på torget lørdag ettermiddag, så er det med Dronning Sonja og kulturminister Thorhild Widvey blant de offisielle gjestene.

Tone Winje

Tone Winje har ledet Festspillene i Nord-Norge siden 2011.

– FINN på nasjonal agenda

– Dronningens og kulturministerens Harstad-besøk viser at festspillene har stort betydning som kulturarrangementet. Det er også med på å sette oss på den nasjonale agendaen, mener festspilldirektør Tone Winje.

Dronning Sonja ankommer Harstad like før klokka 12.50 lørdag. Dronningen blir tatt imot på flytebrygga ved havnepromenaden av ordfører Marianne Bremnes og fylkesmann Svein Ludvigsen.

Deretter går turen til torget i Harstad sentrum, hvor dronningen blir møtt av festspilldirektør Tone Winje og styreleder Hallvard Bakke.

Mye lyd

Nøyaktig klokka 13.00 starter den offisielle åpningsseremonien, forhåpentligvis i bedre vær enn det værmeldinga antyder.

Hva som skal skje på torget er fortsatt en godt bevart hemmelighet, men festspilldirektøren røper at åpningen får et rytmisk preg.

Eller sagt på en annen måte: det blir mye lyd på torget i Harstad i ettermiddag!

Vi har alliert oss med Nord-Norges beste trommeslagere. De skal spille trommer sammen med en rekke amatører fra byen, forteller Tone Winje.

Stiller ut i hjembyen for første gang

Senere på ettermiddagen skal vår kunstinteresserte dronning åpne den offisielle festspillutstillingen i Galleri Nord-Norge.

Utstillingen inneholder bilder av blant andre Harstad-jenta Toril Johannesen, som for første gang skal ha en ordentlig utstilling i hjembyen.

Se Toril Johannesen fortelle om utstillingen her:

Hun er kjent i billedkunstmiljøet over hele verden, Toril Johannesen fra Harstad.
Når årets festspillustilling åpnes av Dronning Sonja på lørdag, er det første gang Johannesen viser fram kunsten sin i hjembyen.

Toril Johannesen fra Harstad er blant kunstnerne som deltar på den offisielle festspillutstillingen i år.

Historien om servietten

Festspillene i Nord-Norge ble unnfanget i januar 1964, av to sentrale byprofiler.

Under et møte i bystyret i Harstad, havner journalist Jan Kristian Nilsen i samtale med Høyrepolitikeren Leif Arne Heløe. Ifølge jubileumsboka «Den store kulturreisen» går Nilsen rett på sak og sier:

"– Skal vi ikke få til et skikkelig kulturarrangement her i byen, på sommerstid, kanskje?".

Heløe liker ideen, og sammen sonderer de bymiljøet om et sommerarrangement i Harstad.

Harstadpatrioter

Noen måneder senere – den 8. april 1964 – møtes et knippe Harstadpatrioter på Grand Café i Harstad. Her underskrives den berømte servietten, som dokumenterer opprettelsen av Festspillene i Nord-Norge.

I juni 1965 går de aller første festspillene av stabelen, med blant andre en purung Arve Tellefsen på scenen og en like ung Arthur Arntzen.

Siden den gang har festspillene i Nord-Norge blitt en av landsdelens største og viktigste kulturinstitusjoner.

Siden 1995 har festspillene hatt knutepunktstatus, og får mer enn 10 millioner i støtte over statsbudsjettet hvert år.

Her kan du mimre tilbake til Festspillene anno 1971:

NRK-program fra Folkepartken med blant andre Ragnar Olsen og Marit Sandvik!

En purung Ragnar Olsen opptrådte på festspillene i 1971.

Tid for jubileumsfest

Jubileumsutgaven av Festspillene i Nord-Norge favner bredt, med alt fra samtidskunst og klassiske konserter, til sigøynermusikk fra New York, samba fra Brasil og rock fra Vesterålen.

Tyske Ute Lemper og argentinske Bajofondo er blant de internasjonale stjernene som i år legger turen innom festspillbyen.

Av hjemlige navn finner vi Sivert Høyem, Ole Edvard Antonsen, Halvdan Sivertsen og Bugge Wesseltoft.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark