Hopp til innhold

– Mødre kan komme til å angre

Ikke alle ferske mødre lar far få være hjemme i permisjon selv om han vil. Det kan de komme til å angre på senere.

Stian Saur og sønnen Kristian

Stian Saur er en av stadig flere menn som er hjemme lenge når de får barn. Det kan gjøre familien mer likestilt på sikt, mener forsker Sigtona Halrynjo.

Foto: Kari Stokke Nilsen

Sigtona Halrynjo

Sigtona Halrynjo er forsker.

Foto: Privat

Som NRK skrev i går, er det fortsatt ikke blitt vanlig at far er hjemme lenge med barna når de er små. En del av fedrene som ønsker det, får heller ikke lov av mor.

Hun vil ha tiden hjemme, og det er fortsatt vanlig at man ser på fedrekvoten som fars del, og resten av permisjonen som mors – selv om mors del egentlig bare er tre uker før og seks uker etter fødsel.

– Når man avgjør hvem som skal være hjemme, tenker man ofte bare på kort sikt. Først etter noen år ser man hvilke konsekvenser det kan få for karriere, familien og fordeling av omsorgsansvaret, sier Sigtona Halrynjo.

Hun er forsker ved Institutt for samfunnsforskning, og har skrevet doktoravhandling om forholdet mellom omsorgsansvar og karriere blant kvinner og menn i høystatusyrker.

Det viser seg at permisjonen er den første arenaen som avgjør hvilke forskjeller mellom mors og fars karriere som kommer senere i livet. Dermed kan det lønne seg å tenke på lang sikt når permisjonsukene skal fordeles.

Erstattbarhet

Fortsatt er det sånn at mor er hjemme lengst, mens far i hovedsak tar pluss/minus fedrekvoten.

– Menn har til nå bare hatt det man kan kalle litt lange ferier. De mister sjelden oppgaver og ansvar når de er ute i permisjon, sier hun.

Det er en flott ting å være hjemme, men du risikerer at andre tar over oppgaver og ansvar på jobb og at du mister muligheter videre.

Sigtona Halrynjo

For kvinner, som oftere er ute lenge, kan det imidlertid få større omkostninger. Når mødre er hjemme på heltid i ett år, får de ofte en uerstattelig rolle hjemme. Da blir det også ofte slik at mødrene er mest hjemme når barna blir syke. Det er typisk mødre som trapper ned dersom det kreves for at familielivet skal gå rundt.

– Det er en flott ting å være hjemme, men du risikerer at andre tar over oppgaver og ansvar på jobb og at du mister muligheter videre, sier Halrynjo.

Permisjon som tar deg ut av arbeidslivet over lengre tid og tilrettelegging som reduserer press og krav i småbarnsfasen kan, ifølge Halrynjo, føre til at kvinner i større grad enn menn blir erstattbare i arbeidslivet.

– Det er stor forskjell på om du er en arbeidstaker som alltid er der, eller om du regnes som ustabil arbeidskraft. Til nå har det vært vanligst at kvinner havner i den siste kategorien.

Uttrykk for likestilling

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik

Sunniva Ørstavik er likestillings- og diskrimineringsombud

Foto: LDO

Halrynjo får støtte fra likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

– Fordi foreldreskapet har vært knyttet til mor, er det at far får innpass hjemme en forutsetning for at vi skal få likestilling også på bortearenaen, som i arbeidslivet, sier Ørstavik til NRK.

Hun mener at vi opprettholder de store forskjellene i lønns- og karriereutvikling med mindre vi deler mer på permisjonen hjemme.

– Vi kan ikke bare jobbe med likestilling i hjemmet eller bare på arbeidsplassen, vi må jobbe begge steder parallelt, sier hun.

Ørstavik sier at foreldrepermisjon ikke bare handler om kvinners likestilling – men også om menns.

– Likestillingsprosjektet i dag handler om at kvinner skal få innpass på mannsarenaer, og vice versa. Tanken om at foreldrepermisjonen er «mors» kjenner jeg igjen fra henvendelser vi får, og fra samfunnsdebatten for øvrig. Det handler om å slippe menn inn på arenaer de har blitt holdt utenfor eller har holdt seg utenfor, sier Ørstavik.

Likestillingsprosjektet i dag handler om at kvinner skal få innpass på mannsarenaer, og vice versa.

Sunniva Ørstavik

– Bortsett fra de medisinske ukene mor trenger for å komme seg etter fødsel, er det ingen grunn til at permisjonen skal være mer mors enn fars!

Likere

Christian Hollingsæter og sønnen Julian

Christian Hollingsæter var hjemme i 9 måneder med sønnen Julian. Han håper alle foreldre deler permisjonen likt i fremtiden.

Foto: Kari Stokke Nilsen

Halrynjo synes tendensen med at flere familier deler permisjonen mer likt, er interessant, og er spent på hvilke konsekvenser det får for kvinner og menns karrierer på lengre sikt.

– Det blir interessant å se om det vil utjevne seg. I dag er det ingen forskjell mellom karrieremulighetene til kvinner og menn uten barn, sier forskeren.

Når presset blir for stort, er den vanlige løsningen at mor bytter til en mer familievennlig jobb.

Sigtona Halrynjo

Men når barna kommer, blir det forskjeller.

– Det handler om fordeling av omsorgsansvaret, og det begynner allerede i permisjonen og forsterkes videre. Har du først blitt erstattbar, og så kommer tilbake, stiller du i en annen kategori enn om du har vært der hele tiden, sier Halrynjo.

Hun ser at menn som tar lengre permisjon gjør mindre karriere, uten at det er mulig å påvise en sikker årsakssammenheng.

– Men har du først blitt uerstattelige hjemme, kan det være vanskelig å fortsette å være uerstattelig på jobb. Når presset blir for stort, er den vanlige løsningen at mor bytter til en mer familievennlig jobb, sier hun.

I familier der mor og far begge er hjemme lenge, får de likere betingelser på jobben – og hjemmet blir mer likestilt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark