Hun er den nye fylkesjoikeren

Sørsamiske Marja Mortensson starter i jobben i Troms til høsten.

Marja Mortensson

Sørsamiske Marja Mortensson under en konsert i Tromsø Museum i april 2017.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

– Det er modig og fint at de velger noen som er så ung. Det er også spennende at de velger en sørsame, sier musikeren Marja Helena Fjellheim Mortensson.

I dag ble det kjent at 22-åringen fra Engerdal i Hedmark er ansatt som ny fylkesjoiker i Troms. Fra høsten av blir hun en del av landsdelsmusikerne i Nord-Norge, og skal jobbe med å bevare og videreformidle kunnskap om joik fra konsertscena.

– Det blir bra å få et profesjonelt miljø rundt seg, og få tid til å gå i dybden, sier Mortensson.

Vant kulturpris

Marja Mortensson har rukket over mye i løpet av karrieren. Allerede i 2013 ble hun tildelt Hedmark fylkes kulturpris, for sitt arbeid med å synliggjøre den sørsamiske kulturen.

Marja Mortensson

Marja Mortensson er denne uka på plass i Harstad, der hun skal opptre under Festspillene i Nord-Norge.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Året etter ble hun utnevnt til årets unge kunstner på Riddu Riddu-festivalen i Kåfjord, før hun i vår gav ut sin aller første plate. Nå blir hun altså en del av landsdelsmusikerne i Nord-Norge, med hovedfokus på joik.

– Joiken er en naturlig del av Sápmi, og den skal jeg være med på å synliggjøre, sier Mortensson.

Etterfølger Juuso og Pirttijärvi-Länsman

Troms er det eneste fylket i landet med en egen fylkeskommunalt ansatt joiker. Inga Juuso var den aller første fylkesjoikeren, da ordningen ble startet opp på slutten av 90-tallet. Juuso ble etterfulgt av Ulla Pirttijärvi-Länsman, og nå altså Marja Mortensson.

– Mortensson er en artist på vei opp, og vi er glade for at vi har fått henne med på laget i arbeidet med samisk musikk og kulturformidling, sier produsent i Kultur i Troms, Anders Søvik.