Hopp til innhold

Holder øye med miljøversting

Utenriksminister Jonas Gahr Støre gav klar beskjed til Kola Mining Company på Kirkenes i formiddag: - Vi er spent på om dere greier miljøkravene, var beskjeden til russerne.

Jevgenij Potapov

Måtte stå skolerett: Direktør for Kola Mining Company, Jevgenij Potapov.

Foto: Jakob Arvola / NRK

Da de norsk-russiske utenriksministrene inntok KIMEK skipsverft tirsdag formiddag, var ørene særskilt rettet mot foredraget til den russiske direktøren for Kola Mining Company.

Jevgenij Potapov stod skolerett for både sin russiske utenrikssjef, Sergeij Lavrov, og den norske delegasjonen med utenriksminister Jonas Gahr Støre i spissen.

Lover miljøforbedringer

Forurensningen fra gruveindustrien på Kola har i årtier vært et oppdukkende mål for samtaler mellom de to landene.

- Vi er i gang med et omfattende program for å overholde og innfri miljøkravene, sa Potapov.

Han viste til flere inspeksjoner det siste året, der gruvegiganten nær norskegrensa har måttet legge fram konkrete bevis på at det faktisk skjer noe.

- De siste målingene av produksjonsprosessen vår viser at vi er på god vei mot å lykkes, sa gruvedirektøren, som visste hvilke store forventninger som hviler på ham.

Norge har gang på gang tatt opp tungmetallforurensningen med russerne, uten at det tilsynelatende har skjedd stort siden kravene ble fremmet fra norsk side.

Jonas Gahr Støre

Har ikke tid til å vente: Utenriksminister Jonas Gahr Støre fortalte på Kirkenes at tiden renner ut for miljø-tålmodighet.

Foto: Jakob Arvola / NRK

Våkent øye fra Støre

Den norske utenriksministeren gav såpass klar beskjed i sin oppsummering at han ikke var til å misforstå:

- Det er gledelig at dere jobber med saken, og jeg kan forsikre dere om at vi er mange som blir fornøyde om dere er i ferd med å lykkes, sa Jonas Gahr Støre, og gav klart uttrykk for at norske myndigheter heretter ikke vil slå seg til ro med flere utsettelser.

Forskningsrapporter har vist at utslippene av tungmetaller har påvirket også den norske naturen i Sør-Varanger sterkt. For et år siden advarte forskere mot å spise for mye bær i områder av Sør-Varanger som er hardest rammet av utslippene.