Flyttet hjem for å realisere en 20 år gammel barndomsdrøm

Når spaden til høsten settes i jorda til det som skal bli starten på et isbresenter i Jøkelfjorden i Kvænangen, er det Tonny Mathiassens 20 år gamle barndomsdrøm som realiseres.

Tonny Mathiassen

Her ønsker Tonny Mathiassen i Jøkelfjord å etablere isbresenteret, nå er det snart klart for bygging av de første hyttene.

Foto: Laila Lanes / NRK

Allerede som niåring så nå 30 år gamle Tonny Mathiassen potensialet i alle turistene som kom for å se på isbreen i Jøkelfjorden. På Saltnes, der turistene måtte parkere for å ta den mektige breen i øyesyn, etablerte han en liten kiosk der han solgte egenproduserte steintroll, skjell og kaffe og vafler.

– Her tok jeg en benk og stilte opp mine produkter. Når jeg hørte at turistene kom, satte jeg vaffelpressa på og åpnet på kaffelokket slik at de fikk kaffe- og vaffellukta, sier han.

Tonny Mathiassen

Tonny Mathiassen så potensialet i turistene i Jøkelfjord allerede som niåring og startet salg av blant annet vafler og kaffe.

Foto: / privat

Bygger opp trinnvis

Nå satser han imidlertid større. Han vil ha flere turister til bygda, og jobber for å etablere et isbresenter i hjembygda. Et senter der folk kan komme for å overnatte, for å oppleve den mektige naturen på nært hold, gå på topp- eller breturer, kjøre hundeslede eller reinraid. Eller de kan bli fraktet med båt opp under hovedbreen.

Og han nærmer seg målet. Finansiering av første byggetrinn er så godt som klart, og når de siste formaliteter er på plass, kan bygging av de første sju hyttene ta til. Det er starten på det som etter hvert skal bli flere byggetrinn om alt går som han vil.

På toppen av tomta som Tonny har fått kjøpt i hjembygda viser han fram det som skal bli arbeidsplassen til han og kona, samt to-tre til i første omgang.

– På sletta rett her nede skal hovedbygget være, han peker og forteller.

Isbresenter i Jøkelfjord

2. byggetrinn av isbresenteret slik den kan bli seende ut når den er klar for realisering en gang i framtida.

Foto: / Isbresentret

Tok en risk og flyttet fra Tromsø

Vi ser ut over området der det skal bli hytter, med turstier og rasteplasser omkring i terrenget. Selve isbresentret skal ligge skrått i naturen for å ikke dominere for mye. Også design blir viktig, selve senteret skal bli en egen opplevelse. Han samarbeider med mange lokale leverandører som allerede i dag har tilbud innen turisme.

Men Tonny og kona tok en risiko da de valgte å flytte fra Tromsø til hjemplassen hans.

– Jeg fridde til henne for å få henne med, flirer han.

De hadde en diskusjon på hjemmefronten og fant ut at de ikke ønsket å bo i Tromsø for å stå i kø til attraktive jobber. Hun er fra en storby i Polen, så overgangen er størst for henne. Men nå har de begge fått jobb i området mens de venter på at isbresenteret skal realiseres. De har bygd hus i Jøkelfjord, fått to barn og angrer ikke.

Han føler at han er i ferd med å oppfylle barndomsdrømmen.

– Det blir et godt produkt, mener han.