NRK Meny
Normal

Historisk boligprisvekst i november

Boligprisene i Tromsø steg med 0,4 prosent i forrige måned.

Boliger

Bydelen Strandkanten i Tromsø.

Foto: NRK

Det er første gang på ti år at det er prisvekst på boliger i november måned.

Bransjeorganisasjonen Eiendom Norge hadde ventet en nedgang på 0,7 prosent på landsbasis i november. I stedet gikk boligprisene opp i hele landet, med unntak av Rogaland og Finnmark.

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge sliter med å forklare veksten:

– Dette er en sterk utvikling. Vi må ærlig innrømme at vi er overrasket. Vi hadde forventet en nedgang. Dette er den sterkeste november vi har hatt i løpet av de siste ti årene, sa Dreyer da tallene ble lagt fram torsdag formiddag.

Størst økning i Tromsø

I Tromsø steg boligprisene med 0,4 prosent i november. Det samme gjorde de i Trondheim. I Oslo var det en oppgang på 0,9 prosent. I Stavanger gikk boligprisene ned med 0,6 prosent sist måned.

Tromsø har hatt den desidert største boligprisveksten i Norge de siste fem årene. Hele 50,1 prosent har prisene i Tromsø steget med i denne perioden. Nest størst vekst har Oslo (42,1 prosent) og Trondheim (38,4 prosent).

Omsetningstiden for salg av boliger i Tromsø økte med tre dager – fra 39 i oktober til 42 i november. Landsgjennomsnittet er 36 dager.

Dreyer advarer mot å legge for mye vekt på den uventede prisveksten i november.

– Etter flere måneder med moderat utvikling, fikk vi altså en sterk og overraskende vekst i november. Vi vil likevel være forsiktig med å konkludere basert på en måned alene. Vi vil se dette litt over tid. Samtidig er det et signal om at det vil være god aktivitet på boligmarkedet også fremover, sa Dreyer.

Bakgrunn: