NRK Meny
Normal

Historien om "Joana"

Kystvakta oppsummerer det de vet om pirattråleren "Joana"

Kystvakten gikk ombord i "Joana"
Foto: Kystvakta

Fartøyet seiler uten flagg, påmalt hjemmehavn og IMO-nummer. Kystvakten mistenker fartøyet for å operere under flere nasjonaliteter.

Tråleren ble oppdaget i en posisjon rett innenfor 200 mils grensen til Norge, i grensen til ”Smutthullet”, mandag 12.juni 2006 på et rutinetokt av 333 skvadronen for Kystvakten.

Nektet ombordstigning

Kystvakten kontaktet fartøyet 12.juni, men fikk ikke komme om bord. Via radio opplyste mannskapet på ”Joana” at fartøyet var fra Sao Tome.

Mannskapet opplyste videre at de hadde vært i området siden 27. mai.

Bordet med helikopterlag

Natt til torsdag 29.juni bordet Kystvakten tråleren for å kartlegge identiteten til båten.

Ombordstigningen skjedder like før tre natt til torsdag. Kapteinen motsatte seg muntlig ombordstigningen, men de gjorde ikke fysisk motstand da Kystvakta gikk ombord.

- Operasjonen startet i natt, og bordingslagene klarte å komme seg greit om bord på tråleren, sa kommandørkaptein Olsen torsdag morgen.

Usikker nasjonalitet

Kapteinen hevder at fartøyet er registrert i Sao Tome. Sao Tome er en republikk på kysten av Vest-Afrika, men Kystvakten mener at fartøyet tidligere har hatt navnet ”Lootus”, og har blant annet vært registrert i Estland.

Dokumenter som Kystvakta har funnet om bord viser at fartøyet byttet navn og flaggstat i sjøen den 23. mai 2006.

Har fisket under oppholdet

Fartøyet har fisket under oppholdet, og hevdet selv at de hadde omtrent 40 tonn fisk om bord 12. juni 2006. 70 % av dette ble oppgitt å være torsk