– ESA har ingen grunn til å ta denne klagen videre ettersom EØS-avtalen tillater nasjonale restriksjoner i fiskerisektoren, sier ESA-president Sven Erik Svedman i en pressemelding.
Konklusjonen er i tråd med Norges syn, fastslår fiskeriminister Per Sandberg (Frp).
– Vi er selvsagt godt fornøyd med at ESA har avvist klagen mot Norge, sier Sandberg.
Klagen ble mottatt i september i fjor. ESA har anonymisert klagerne, men etter det NTB kjenner til, skal det være fiskere fra Latvia og Litauen som står bak.
Mener Norge diskriminerer
– Vi er selvsagt godt fornøyd med at ESA har avvist klagen mot Norge, sier Sandberg.
Foto: Glen Musk / ADRESSEAVISENFiskernes påstand er at det er brudd på EØS-avtalen når Norge nekter fiskere fra andre land i EØS-området å fiske etter snøkrabbe i norske farvann. Klagerne mener Norge gir nordmenn og russere urettmessige privilegier, mens fiskere fra andre land utestenges på en «direkte diskriminerende» måte.
Nærings- og fiskeridepartementet har vist til at fiskerispørsmål av denne typen ligger utenfor EØS-avtalen.
ESAs egen konklusjon er at Norge i denne saken har rett til å avvike fra EØS-avtalens prinsipper om etableringsfrihet og fri flyt av kapital. Grunnen er at EØS-avtalen eksplisitt åpner for slike restriksjoner i fiskerisektoren.
Det at ESA avviser klage for snøkrabbefiskere er i tråd med Norges syn på saken.
Foto: Ksenia Novikova / NRKKonflikt med EU
Norges nei til krabbefiskere fra EU er ikke blitt godt mottatt i Brussel.
Det er spesielt i farvannene rundt Svalbard det er strid om hvem som skal ha lov til å fange snøkrabbe. EU mener Svalbardtraktaten gir europeere rett til å fange snøkrabbe i området og har derfor gitt 20 lisenser for 2017, deriblant 11 til Latvia og 4 til Litauen.
Norge har på sin side sagt blankt nei til EU-lisensene.
– Dersom fartøy fra EU-land ønsker å fiske snøkrabbe på norsk sokkel, må det inngås avtale om kvotebytte i forbindelse med de bilaterale fiskeriforhandlingene mellom Norge og EU. Dette har man fra norsk side åpnet for, men EU har valgt ikke å prioritere det i forhandlingene, sier Sandberg.
– Vi er fortsatt i dialog med EU om dette, sier han.
Latvisk fartøy ble stoppet
Saken ble satt på spissen i vinter, da det latviske fartøyet Senator ble tatt for ulovlig fiske i fiskevernsonen utenfor Svalbard. Senator hadde EU-lisens.
Fartøyet ble oppbrakt av Kystvakten, og rederiet er siden dømt i tingretten og lagmannsretten. Saken er nå anket til Høyesterett.
Dommene har provosert Latvia, som har truet med å trekke Norge for Den internasjonale domstolen i Haag.
LES: Anker snøkrabbe-dom til Høyesterett
LES: Snøkrabbedom kan sette Norge på prøve: – Kan bli en brekkstang for oljen