NRK Meny
Normal

Her går de gamle «Ti på topp-fjelltur» inne på sykehjemmet

De aller fleste tenker på «Ti på topp» som en inspirerende og morsom turkampanje. Men nå har 10 på topp-begrepet inntatt Karlsøy sykehjem.

Kenny Erlend

Kenny Erlend Jensen (15) har tatt det populære konseptet 'Ti på topp' ut av fjellheimen og innført det på Karlsøy sykehjem. Her ved en tidligere anledning på sykehjemmet (arkiv).

Foto: NRK

Det er 15 år gamle Kenny Erlend Jensen, som driver elevbedriften «Tjenestependleren», som står bak tiltaket på Karlsøy sykehjem.

– Jeg synes prosjeket er veldig fint fordi det får aktivisert beboerne ved sykehjemmet, sier Jensen til NRK.

Han har hengt opp ti postkasser rundt om på hele sykehjemmet og oppkalt hver etter et stedsnavn i kommunen.

– Det er veldig gjevt, for alle beboerne på sykehjemmet kommer fra ulike steder i Karlsøy. Så nå kan de for eksempel gå til Torsvåg, Vannvåg og Grunnfjord, Dåfjord sammen med sine pårørende og sykepleierne, og kjenne seg igjen, forteller 15-åringen.

Skriveblokker ved hver postkasse

Ti på topp på sykehjem i Karlsøy

Kenny Erlend Jensen har hengt opp ti postkasser rundt om på hele sykehjemmet og oppkalt hver etter et stedsnavn i kommunen. Her er alle samlet.

Foto: Privat

Jensen har også lagt ut skriveblokker som "fjellfarerne" kan skrive seg inn i ved hver postkasse, slik det også blir gjort på ekte fjelltopper.

– De som klarer å gå til alle de ti "fjelltoppene" er med i trekningen av en premie på en fest i mai- juni, forteller Jensen, og fortsetter:

– Postkassene blir et felles mål som beboerne, pårørende og sykepleierne på sykehjemmet kan gå til sammen. I dag har ikke sykepleierne nok tid til hver enkelt beboer, så jeg håper dette tiltaket kan være med på å få sykepleierne ut av avdelinga sammen med hver enkelt beboer.

Han fikk litt hjelp til selve ideen, men har sørget for å få satt den ut i live.

– På begynnelsen av skoleåret fikk jeg et hefte fra Sør-Tromsøya sykehjem om forslag til tiltak jeg kunne gjøre for beboerne på sykehjemmet i Karlsøy, blant annet ti på topp-sykehjem. Denne ideen tok jeg fatt på og iverksatte på sykehjemmet på Hansnes.

Ti på topp på Karlsøy sykehjem.

En av postkassene Jensen har hengt opp på sykehjemmet. 'Velkommen til Løksfjord! Posten befinner seg i midten av Soltind', sier han om dette bildet.

Foto: Privat

Dette er langt fra første gang Erlend skaper glede blant eldre. Han driver elevbedriften "Tjenestependleren" gjennom et valgfag ved Hansnes skole i Troms, og formålet med den er å skape nettopp aktivitet og glede blant eldre i hjemkommunen.

Han tar blant annet de eldre med ut på tur, og arrangerte en «ost og kjeks-kveld» for beboerne på Karlsøy sykehjem i februar.

– I løpet av kvelden begynte en 95 år gammel dame å danse med meg. Det er fantastisk å se at slike tiltak gjør så mye for de eldre, sier Jensen.

Han forteller at motivasjonen hans har vært å bidra til at de eldre skal få et innhold i hverdagen sin som de ansatte ikke har kapasitet til å gi dem.

Flytter til Tromsø til sommeren

I mai-juni blir Jensen nødt til å avvikle elevbedriften, men det ligger det ingen dramatikk bak.

– Jeg begynner på videregående til høsten og må da flytte til Tromsø for å bo på hybel. Da blir det litt langt å pendle til Karlsøy – så jeg blir dessverre nødt til å legge ned bedriften. Men jeg skal absolutt prøve å få noen til å ta over, sier han og smiler.