Hopp til innhold

Det populære fjellet på Senja er nedslitt av turgåere

Fjelltoppen Segla på Senja slites ned av alle turgåerne. Nå kan den bli tatt ut av Ti på topp.

Segla

Segla på Senja er en populær topp for turgåere. Faktisk så populær, at det nå er utsatt for terrengslitasje.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Ei fantastisk utsikt, spektakulært og ekstremt. Men samtidig er det ikke så langt å gå, sier Karoline Sandberg, folkehelsekoordinator og med i Ti-på-topp-ledelsen i Lenvik.

Og det er nettopp det ekstreme med den 639 meter høye fjelltoppen ved Fjordgård på Senja som har ført tusener på tusener til topps her. I fjor viste turboka 1875 turer, nå nærmer den seg 3000 denne sommeren.

Du får ei svimlende utsikt og et sug i magen når du ligger på kanten og ser ned i Mefjorden. Fjellveggen går loddrett ned i fjorden og du ser over til Senjahopen på andre siden av fjorden.

Folkehelsekoordinator i Lenvik, Karoline Sandberg

Terrenget er nedslitt.

Foto: Arild Moe / NRK

Må vurdere tiltak

Men det er i gress- og lyngbakken oppover mot toppen at all trimlysten begynner å vises. Løs sand i bakken gjør at stien har vokst utover og er både fem, og ti meter på det breieste.

– I år må vi vurdere i forhold til at det er blitt så løst og sandete i fjellsida om vi må sette inn tiltak for å bedre det, sier Sandberg som forklarer at trapp og gelender, grusing eller nett kan være aktuelt.

Jorunn Enoksen er lokal fjellvert og ansvarlig for turboka i Fjordgård. Hun mener man ikke kan stenge fjellet og synes det er flott at folk er blitt så flink til å bruke naturen.

– For bare ett par tiår siden var det knapt noen som gikk på Segla. Gikk man i naturen, var det på bærtur, sier Enoksen.

Segla på senja i 2010

Slik så turstien opp til Segla ut i 2010.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Tror det alltid vil gå masse folk der

Et fenomen fra Mellom-Europa og norske turmål som Besseggen har altså nådd Senja; terrengslitasje.

Senere i høst skal turutvalget i Lenvik diskutere hva de skal gjøre med Segla.

– Men hvis det skulle bli så ekstremt at vi må fjerne Segla fra Ti-på-topp, så tror jeg alltid det vil komme til å gå masse folk der, mener Karoline Sandberg.