NRK Meny
Normal

Her er veien full av stubber

På landsbasis er det et etterslep for vedlikehold av fylkesveiene på 75 milliarder. Veien gjennom Pasvikdalen i Finnmark er så elendig at trestubber og røtter kommer opp gjennom veidekket.

Fylkesvei 885, Pasvikdalen

Kurt Wikan kan hugge i trestubber som vokser i asfalten på Fylkesveg 885 gjennom Pasvikdalen.

Foto: Bård Wormdal / NRK

– Nå skal jeg gjøre noe helt spesielt, sier Kurt Wikan, og hugger øksa ned i en stubbe som vokser opp av asfalten på Fylkesveg 885 gjennom Pasvikdalen i Finnmark.

Lenger bort vokser en annen stubbe. Den er i alle fall merket. De ansvarlige for veivedlikeholdet på strekningen må kutte stubbene med motorsag etter hvert som stubba presses opp av telen.

Se reportasjen fra Pasvik:

I Pasvikdalen vokser det stubber gjennom asfalten. Beboerne har nå sett seg lei på den dårlige veien.

Viktig for dalen

Den ti mil lange nedslitte strekninga er eneste veien for de 800 innbyggerne i dalen, og flere mener den dårlige veien er en måte for fylkespolitikerne å hindre folk i å bo der.

En av dem som likevel ser mulighetene i området er Hanne-Tove Eike Randa. Hun har nettopp flyttet fra Stavanger for å drive Øvre Pasvik Camping.

Selv om hun er og fullbooket for store deler av sommersesongen er veien et problem.

– Folk snur før de kommer opp hit. Det er vanskelig for meg å si noe o hvor lenge jeg kan fortsette å drive her oppe, sier hun.

– Handlingsfattig satsing

Om og eventuelt når de får hjelp er foreløpig usikkert. Samferdselsdepartementet sier veivedlikeholdet alene er et fylkeskommunalt ansvar. Fylkeskommunen sier de ikke har penger til å ruste opp hele veien nå.

– Det er de sentrale politikerne som svikter her. De sier at de skal satse i nord, blant annet med olje- og gassutvinning, men vi har ikke engang veier å kjøre på, sier gårdbruker Ola Johansen.