Hopp til innhold

Har evakuert 75 husstander fra Longyearbyen

Opp mot 200 personer har blitt evakuert fra sine hjem etter snøskredet i Longyearbyen tirsdag.

Skred Longyearbyen

Skredet gjorde store skader på et hus.

Foto: Truls Thorsen

Arild Olsen

Lokalstyreleder Arild Olsen i Longyearbyen.

Foto: Sigrid Agnethe Hansen / NRK

– Mange mennesker er preget av hendelsen. Vi hadde en alvorlig situasjon for ett år siden, og folk har vært evakuert i mellomtiden, sier lokalstyreleder Arild Olsen i Longyearbyen.

Han hadde selv sett ødeleggelsene etter snømassene som tirsdag traff en bygning i Longyearbyen.

– Det er et voldsomt inntrykk å være på skadestedet, og en bygning har flyttet seg. Det ligger vrakrester spredd, og dette gjør inntrykk, sier Olsen.

Opp mot 200 personer evakuert

Tirsdag hadde han vært på evakueringssenteret på kulturhuset i byen. Totalt er 75 boenheter evakuert, og mellom 150 og 200 personer har måttet søke tilflukt andre steder enn egne hjem. Tirsdag ettermiddag kunne han ikke si hvordan situasjonen ville løse seg for disse utover kvelden.

Sysselmannen har nedlagt totalt ferdselsforbud i de evakuerte områdene, og evakuerte beboere får ikke gå inn i de evakuerte områdene for å hente ut eiendeler fra sine boliger.

– Berettiget til å gi kritikk

Snøskredfaren var på faregrad 4 i Longyearbyen da snøskredet gikk og traff en bygning. Situasjonen vil bli vurdert fortløpende fremover.

– Man har etablert et varslingssystem som skal være et av landets beste. Men det er en åpenbar restrisiko i det systemet, og det har vi fått demonstrert på en brutal måte i dag, sier Olsen.

Han sier varslingssystemet skulle være tryggheten for innbyggerne før permanente sikringstiltak kom på plass.

– Den typen varsling som vi har, er basert på tillit og at folk stiller kritiske spørsmål. De er også berettiget til å ha de spørsmålene.

Det er NVE som eier og drifter varslingssystemet på Svalbard. Tirsdag ettermiddag skriver de på sine nettsider at de vil gå gjennom hendelsesforløpet sammen med Sysselmannen og lokalstyret. De vil sammen gå gjennom hendelsesforløpet og se nærmere på vurderingene som ble gjort.

Vil vurdere hendelsen

Jobben for lokalstyret blir nå å ivareta de som har vært nærmest berørt av skredet, i tillegg til øvrige berørte.

– Så må vi jo nå sette oss ned og vurdere hele hendelsen og se om det er noe som kan gjøres for framtiden som kan gjøre det enda mer robust og trygt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark