Hopp til innhold

Varslet stor skredfare, men at bebyggelsen var trygg

Bare timer før to leilighetsbygg ble tatt av raset på Svalbard, varslet lokalstyret at det ikke var fare for bebyggelsen i Longyearbyen.

Longyearbreen mot byen
Foto: Torill Ustad Stav / NRK

  • Denne saken er oppdatert etter at det gikk et skred fra Sukkertoppen på Svalbard i ettermiddag. Intervjuene med Snøskredvarslingen og NVE ble gjort før skredet.

Det var stor skredfare - faregrad 4 - på Nordenskiöld Land på Svalbard. Kraftig vind har ført til stor vindtransport av snø inn i leheng, opplyste Snøskredvarslingen tirsdag formiddag.

– Det har ikke kommet store mengder nedbør. Problemet er all løssnøen i terrenget, sa vaktleder Jostein Aasen i Snøskredvarslingen til NRK tidligere i dag.

Ingen fare for bebyggelsen

Jostein Aasen

Jostein Aasen er vaktleder i Snøskredvarslingen i Norge.

Foto: privat

Men, den økte skredfaren var ingen trussel mot bebyggelsen i Longyeardalen, skrev lokalstyret på sine nettsider.

– I dag har vi gjort visuelle observasjoner fra veien. Det er «blåst rent» i fjellsidene rundt Longyearbyen. Snøen som har kommet de siste dagene er flyttet bort av den østlige vinden, sa snøskredvarsler Odd Arne Mikkelsen i NVE, på telefon fra Longyearbyen.

Lørdag gikk det et snøskred ved Longyearbreen, sørvest for Longyearbyen. I etterkant gikk det flere mindre skred i samme område. Tirsdag ettermiddag gikk nok et snøskred fra Sukkertoppen i Longyearbyen. Skredet traff en bygning.

Ifølge varslingstjenesten Varsom.no kan snøskredene bli utløst av både skiløpere og skuterkjørere, men det må også forventes store naturlig utløste skred.

Unngå alt skredterreng, er anbefalingen fra snøskredvarslingen.

Odd Arne Mikkelsen/NVE

Snøskredvarsler Odd Arne Mikkelsen.

Foto: Pia Tøhaug / NRK

– Hold deg unna terreng som er brattere enn 30 grader, samt utløpssonene, oppfordrer Aasen.

Også lokalstyret ber de som skal ut i terrenget ta nødvendige forholdsregler.

Betydelig skredfare på fastlandet

Onsdag synker skredfaren på Nordenskiöld Land til faregrad 3 - betydelig skredfare.

– Det er lite av vedvarende svake lag på Svalbard. Det er heller ikke meldt om nedbør. Etterhvert er det ikke mer løssnø i terrenget å flytte på, forteller Aasen.

På grunn av lave temperaturer vil det imidlertid ta tid før snøen stabiliserer seg.

Også resten av landet preges idag av betydelig skredfare - faregrad 3. Kun i Salten, Svartisen og i Vest-Telemark betegnes skredfaren som moderat.

– Det er nedbør og vind som er hovedproblemet på fastlandet, sier Aasen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark