NRK Meny
Normal

– Hver gang jeg snakker med dem, hører jeg en bombe eller en rakett

Thaer Riyad Badaws familie er i Gaza, og i går traff en rakett et hus 500 meter fra huset hans. Palestinsk forening arrangerer i dag en markering for å vise sin støtte til dem som har krigen rett utenfor inngangsdøren.

Thaer Riyad Badawi

Thaer Ritad Badawi er redd for hva som kommer til å skje med familien hans. –Jeg følger nøye med, hver dag, hver time.

Foto: Knut Arne Oseid

– Jeg savner de veldig mye. Spesielt min mor, far, og brødrene min, men også venninner og kompiser, sier Thaer Riyad Badaw.

Han kom til Norge som flyktning i 2009, men familien og venner er fortsatt i byen Gaza i Palestina.

Den siste uken har rundt 170 palestinere blitt drept, 80 % prosent av dem sivile, ifølge FN.

Hele områder blir ødelagt

Røyksky fra bombe om kvelden på Gaza

Store røykskyer stiger opp fra bombede områder av Gaza by lørdag kveld.

Foto: THOMAS COEX / Afp

– Jeg følger nøye med, hver dag, hver time. I natt fikk jeg ikke sove før klokken tre, og jeg følger med media, radio, aviser, alt, sier Thaer.

Familien hans bor i Gaza, og han forteller at han er svært redd for at noe skal skje med de.

– Når rakettene kommer så ødelegges hele området, ikke bare et hus eller en person. Kommer rakettene kan fire-fem hus bli ødelagt, sier han.

Hører krigen i telefonen

Thaer prøver å ringe familien hver dag.

– I går var det en stor rakett som traff omtrent 500 meter fra huset til familien min. Vinduene ble knust, og de ble kjemperedde. Jeg vet ikke når rakettene kommer til å treffe mitt hus, eller nabohuset, sier han.

Familien forteller at tilgangen på vann er begrenset, og strømmen forsvinner i mange timer av ganger. internett og telenett og fungerer kun av og til. Når Badaw først får kontakt, kan han høre krigen i telefonen.

– Hver gang jeg snakker med dem hører jeg bombe, eller en rakett. Jeg snakker med mor, hun bare gråter og jeg vet ikke hva hun sier. Når det er krig, kan man ikke vite så mye, sier han.

Markering i dag

I Alta bor det rundt 50 palestinere. I dag skal de samles til en markering og inviterer samtidig alle som ønsker å vise sin støtte til ofrene.

– Vi ønsker å stoppe angrepene som skjer over Gaza. Vi ønsker at Israel stopper drapene på barn og kvinner der nede, sier leder i Palestinsk forening i Alta, Adham Banishamsah.

Palestinsk forening

Adham Banishamsah (i blått) og deler av Palestinsk forening. De arrangerer i dag en markering i Alta for å vise sin støtte til de som er i Gaza nå.

Foto: Knut Arne Oseid

De skal gå i tog fra Sisasentereret på Alta Rådhus til Sentrum. Markeringen begynner kl. 15. Adham håper på stort oppmøte.

– Det er mange som har stått bak meg tidligere, og i de siste dager har flere spurt om hva de kan gjøre og hvordan kan de vise støtte, sier Banishamsah.

Thaer skal også gå i tog og håper folk forstår hva som foregår i Gaza.

– Det er viktig å vise at folk vet hva som skjer og hva krigen betyr. At nesten bare sivile blir drept. Dette er ikke vanlig krig. Vi har ikke en stor militær. Det er umenneskelig.