Hopp til innhold

Flere nekter å flykte fra hjemmene: Frykter de kommer hjem til ruiner

EREZ/ GAZA/ISRAEL (NRK): – Jeg må forlate Gaza av hensyn til barna, men jeg er også veldig trist fordi familiemedlemmer bor i Gaza og ikke kan forlate området. Det er umenneskelig, sier norskpalestineren Taghrid Shain til NRK.

Over 60 nordmenn er i dag blitt evakuert fra Gaza. Flere skal hentes ut av norske myndigheter i morgen. De som ikke har pass fra andre land får derimot ikke reise ut.

Norskpalestineren Taghrid Shain er lettet over å få forlate Gazastripen, men tenker på sine venner og familiemedlemmer som ikke har den samme muligheten.

Israel har bedt 70.000 palestinere nord på Gazastripen om å evakuere.

De som er så heldige og besitter et vestlig statsborgerskap sier til NRK at de er svært lettet for å komme seg ut av Gazastripen. De blir nå sendt i busser til Jordan hvor reisen går videre.

– I mitt hjerte er jeg glad. Jeg må forlate Gaza av hensyn til barna. Jeg har fem barn. Men jeg er også veldig trist fordi familiemedlemmer bor i Gaza. Både min mor og mine søsken bor der og kan ikke forlate området. Det er umenneskelig, sier norskpalestineren Taghrid Shain, til NRK.

Hun er klar over at de aller fleste er ikke så heldige.

Israel har sluppet flygeblader over områder nord i Gaza og bedt om lag 70.000 palestinere evakuere.

FN-skolene, hvor mer enn 10 000 nå har søkt tilflukt, har plass til omtrent halvparten.

Flere flykter på esler og kjerrer.

Mange vet ikke hvor de skal ta veien, men reiser sørover på den blokkerte stripen. Fristen for å rømme var satt til klokken 11.00 lokal tid søndag, men nå melder Israel at områdene vil bli angrepet med «full makt» i kveldstimene.

Mange velger også å bli. De frykter reprise av krigen i 2009 da de fikk tilsvarende beskjed fra Israel om å reise fra alt de hadde, for så å komme hjem igjen til hus og gårdsbruk jevnet med jorden.

– Flere enn 10 000 inntatt skoler

Allerede natt til søndag fikk innbyggerne beskjed om å evakuere.

– Det var midt på natten. Jeg samlet barna, de var så redde, sier en gråtende Samari al-Atar til AFP.

Familien flyktet barføtt omringet av skuddutvekslinger, forteller hun.

FN-skole

HAR IKKE BOMBEROM: Palestinske kvinner og barn har søkt tilflukt på en FN-skole på Gazastripen nær grensen til Israel.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Søndag sendte det israelske militæret ut flygeblader igjen og ba innbyggerne i tre av Beit Lahiyas ti nabolag om å komme seg ut av byen. Der bor det omtrent 70 000 palestinere.

Angrep hjem for funksjonshemmede

TRAFF HJEM FOR FUNKSJONSHEMMEDE: Et hjem for funksjonshemmede ble truffet i et av israels luftangrep lørdag.

Foto: Adel Hana / Ap

Nå skal mer enn 10 000 palestinere ha inntatt FN-skoler, skriver talsmann for UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten, på Twitter.

Operasjon Protective Edge startet tirsdag forrige uke og har så langt kostet 166 palestinere livet. Minst 1200 palestinere er skadd.

FN skole Gaza

SØKER TILFLUKT PÅ FN-SKOLER: Mer enn 10 000 palestinere skal nå ha søkt tilflukt i FN-skoler sør i Gaza.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Det palestinske senteret for menneskerettigheter sier at de fleste ofrene var sivile. 130 sivile skal ha blitt drept. Blant dem er 35 barn og 26 kvinner. Organisasjonen hevder også at Israel har angrepet 147 hus.

67 nordmenn ute

Palestinere med vestlig statsborgerskap har reist ut av Gazastripen gjennom den strengt bevoktede grensen i Erez.

Blant dem var nordmenn, briter, canadiere og svensker. I dag ble det tatt ut 54 nordmenn. I alt har 67 nordmenn nå reist ut av Gazastripen. Det regnes med at om lag 100 personer med norske statsborgerskap var på Gazastripen før evakueringen startet i går.

De NRK har vært i kontakt med sier at de er svært lettet for å nå forlate krigssonen.

– Vi skal til Norge og Sarpsborg. Jeg er veldig glad for at jeg har norsk pass. Hadde jeg ikke hatt det kunne jeg ikke reist ut fra Gaza, sier Rami Al Houli til NRK.

De som nå evakuerer ut av Gazastripen får ikke lov til å stoppe noen steder i Israel. Ved hjelp av FN, Israel og Jordan blir de sendt i busser til grensen til Jordan. I hovedstaden Amman får de 48 timer før de får forlate landet.

Velger å bli

I formiddag var det mange barn og familier som var på vei sørover. De rømte på esler.

Beit Lahiya er et av områdene som har fått beskjed om å evakuere sørover på den 12 ganger 40 kilometer lange Gazastripen.

De har ingen bomberom, men mange har søkt tilflukt i FN-skoler. Minnene fra krigshandlingene i 2009 er ferskt i minne.

Flykter på esler

FLYKTER PÅ ESLER: En palestinsk kvinne og barn

Foto: THOMAS COEX / Afp

Et uvisst antall palestinere vil ikke forlate hjemmene sine, og mange familiefedre vil ikke forlate gårdsdriften sin, fordi de husker fra sist gang da familier ble bedt om å dra. Da kom de tilbake til et hus som var jevnet med jorden.

– Hamas har skyld for sivile tap

Israel hevder å angripe militante medlemmer av Hamas og andre «terrormål». Men FN hevder at 77 prosent av dem som er blitt drept siden tirsdag forrige uke er sivile.

Flere menneskerettighetsorganisasjoner anklager Israel for å bryte internasjonal rett når de angriper hus som de hevder at Hamas-medlemmer bor i.

Israelske soldater

GIKK INN I GAZA: En israelsk soldat pusser våpnene sine ved grensen til Gazastripen. For første gang inntok bakkesoldater Gazastripen søndag. Spesialstyrkene gikk til aksjon mot et sted som har vært brukt til å skyte raketter mot Israel, ifølge det israelske militæret.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

Også FNs høykommissær for menneskerettigheter stiller seg spørrende til om Israel bryter internasjonal rett.

Men statsminister Benjamin Netanyahu har ingen planer om å trappe ned angrepene med det første. I et møte med andre israelske ministre skal han ha sagt at militæret treffer Hamas med økende styrke.

– Vi vet ikke når operasjonen kommer til å ta slutt, skal han ha sagt ifølge AFP.

Netanyahu

VIL IKKE TRAPPE NED: – Vi vet ikke når operasjonen kommer til å ta slutt, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu søndag, ifølge AFP.

Foto: POOL / Reuters

Netanyahu gir Hamas selv skylden for de sivile tapene. Hamas gjemmer raketter og kommandoposter i hjem, sykehus, nær barnehager og moskeer, hevder han.

– Vi beklager alle sivile tap, men Hamas har det hele og fulle ansvaret for at sivile dør, sa han i CBS' tv-program, Face the Nation.

Så langt har ingen israelere blitt drept i Hamas' angrep inn i Israel, selv om den islamistiske gruppen har sendt mer enn 690 raketter siden tirsdag. Mer enn 150 av disse har blitt stoppet av Israels forsvarsskjold, Iron Dome.

Situasjonen for palestinerne på Gazastripen beskrives som mer og mer prikær, og nå ber palestinernes president Mahmoud Abbas FN om hjelp.

Ber om internasjonal beskyttelse

Palestinernes president Mahmoud Abbas vil be FN om å gi palestinerne internasjonal beskyttelse, opplyser PLO.

– President Abbas vil sende et brev til FNs spesialutsending for fredsprosessen i Midtøsten, Robert Serry, adressert til FNs generalsekretær Ban Ki-moon, og be om at Palestina offisielt tas inn under FNs internasjonale beskyttelsessystem, heter det i en uttalelse fra den palestinske frigjøringsorganisasjonen.
Ifølge PLO vil Abbas også be FN om å danne en komité for umiddelbart å følge opp situasjonen.

Abbas

BER FN OM HJELP: Palestinernes president Mahmoud Abbas vil be FN om å gi palestinerne internasjonal beskyttelse, opplyser PLO.

Foto: ABBAS MOMANI / Afp

Hittil har ikke det internasjonale samfunnet klart å bli enige om en felles tilnærming til Israels angrep mot Gazastripen.

FN har imidlertid fordømt både rakettangrepene fra Hamas, men spesielt motangrepene fra Israel mot Gazastripen, som også nå Norges utenriksminister Børge Brende beskriver som «ikke forholdsmessige».

Men så langt lar en fordømmelse fra Norge av Israels angrep mot Gaza seg vente på.

SISTE NYTT

Siste nytt