Hopp til innhold

Jordbærkrise i sør – alt på stell i nord

Mens store deler av jordbær-avlingene i sør er ødelagt på grunn av sopp, ser det ikke ut som nordnorske bønder har noe å frykte.

Gråskimmelsoppen herjer blant jordbær i sørpå, men bonde i Kvæfjord frykter ikke å bli rammet.

SE VIDEO: Marianne Vik, den største produsenten av jordbær i Troms, har foreløpig slippet unna gråskimmelsoppen som herjer på Østlandet.

– Jordbærdyrking er en risikosport, men jeg frykter ikke at vi skal bli rammet av gråskimmelsoppen som herjer i Sør-Norge, sier Marianne Vik i Kvæfjord, den største produsenten av jordbær i Troms.

Flere av produsentene i Sør-Norge har mistet nesten hele avlingen grunnet soppangrep. Over 40 prosent av årets jordbæravling går trolig tapt på grunn av gråskimmelsopp, og Senterpartiet krever at regjeringa kommer med en ekstraordinær tiltakspakke for å hjelpe jordbærbønder som har fått avlingen ødelagt.

Marianne Vik i Kvæfjord har stor medfølelse med dem som er rammet.

– Det er veldig trasig, for det representerer store tap for disse bøndene. Og når gråskimmelen først har slått til i sånne mengder som den tydeligvis har gjort hos mange på Østlandet, er det ingenting du kan gjøre, sier Vik.

I dag har det også kommet meldinger om at jordbærbønder i Hedmark og Oppland har sluppet unna den fryktede jordbærsoppen.

Føler seg trygg

Heller ikke Norsk Landbruksrådgivning mener at jordbærprodusentene i nord har mye å frykte med tanke på gråskimmelsopp.

– Jeg tror ikke de trenger å være mer bekymret for denne soppen enn de pleier å være, men om noen uker starter vi plukking, og da vet vi mer, sier rådgiver Ingrid Myrstad.

– Det er litt underlig at det plutselig har kommet så mye gråskimmel på Østlandet, for dette får vi på jordbærene hvert år, legger hun til.

Ifølge Vik er det ingen garantier for å ikke bli rammet av gråskimmelsopp, som finnes naturlig i jorda. Hun føler seg likevel rimelig trygg.

– Vi prøver å holde et godt sprøyteregime for å holde soppen i sjakk. Forhåpentligvis har vi vært såpass heldige med sprøytinga at vi klarer å holde soppen unna, sier Vik.

Se video øverst i ingressen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark