NRK Meny
Normal

Her er det ingen jordbærkrise

Jordbærbønder over hele landet fortviler over at gråskimmelsopp ødelegger bæra, men i Hedmark og Oppland er soppen fraværende.

Jordbær

RØDE: Jordbærene til bonde Per Otto Kaurstad i Ringebu har unngått gråskimmelsopp.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Foreløpig ser det ut til at bøndene i de store jordbærfylkene Hedmark og Oppland slipper unna store skader av gråskimmelsopp. Kategoriansvarlig for bær i Bama, Roger Utengen, sier at 40 prosent av den totale avlinga de får inn er ødelagt, men i Innlandet er bæra friske.

Nå begynner storsesongen i Hedmark og Oppland, noe som vil bety mye for etterspørselen også ellers i landet.

Ser bra ut

Per Ottar Kaurstad

FORNØYD: Bonde Per Ottar Kaurstad er fornøyd med det han ser i jordbæråkeren.

Foto: Ole Martin Sponberg / NRK

Den største jordbærprodusenten i Gudbrandsdalen, Per Otto Kaurstad i Ringebu, er fornøyd med de røde bærene han ser på åkrene.

– Det ser bra ut. Det er mange fallgruver herfra til mål, men starter det bra så blir det som regel bra til slutt, sier Kaurstad.

Et av sommerens største samtaleemner har vært gråskimmelsopp. Den har ødelagt store deler av jordbærsesongen sør i Norge, men Innlandet er klare til å forsyne markedet.

Gråskimmel jordbær

SOPP: Gråskimmelsopp har ødelagt mye jordbær i sommer.

Foto: Rasbak

– Det ser ut som det har gått bedre her enn lenger sør. Får vi fint vær framover så skal dette gå bra, sier Kaurstad.

– Dyrere jordbær

NRK har snakket med et titalls jordbærbønder i Hedmark og Oppland og ingen har foreløpig problemer med gråskimmelsopp.

Noen bønder sier at modningen kommer senere i år enn vanlig. Men sopp-problemet andre steder i landet har sin pris for forbrukerne, sier jordbærbonde Ola Kvale på Furnes.

– Prisen på jordbær er høyere enn vanlig på grunn av underdekning resten av landet, sier Kvale.

Kaurstad på Ringebu mener det mange betegner som jordbærkrise, har lite å si for ham økonomisk.

– Tradisjonelt begynner jeg å plukke jordbær den dagen prisen er på bunn for da flommer det over av jordbær. Nå gjør det ikke, så nå er vel jordbærprisen sånn midt på treet og det gir et anstendig resultat for alle som er involvert.

SISTE NYTT FRA HEDMARK OG OPPLAND

 • Adam Douglas klar for Nobelkonsert

  Stjernekamp-vinneren Adam Douglas stepper inn for britiske RØMANS på kort varsel og skal spille sammen med Matoma fra Flisa på kvelden Nobel fredspriskonsert.

  Adam Douglas i finalen i Stjernekamp
  Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
 • E6 Dombås delvis stengt

  Nordgående løp på E6 mellom Dombås og Dovre er stengt på grunn av et trafikkuhell nederst i Dombåsbakkene. Det er ikke meldt om personskade. Det er svært glatt på stedet og strøbil og bergingsbil er på veg.

 • Nekter å betale avgift

  Hver fjerde hytteeier nekter å betale den omstridte serviceavgiften i Ringsakfjellet til grunneier Pihl AS, skriver Hamar Arbeiderblad. Leder Jan Ove Holmen i Sjusjøen vel mener dette er et sterkt signal. Styrer i Pihl, Per Fineid sier de kommer til å purre og deretter sende saken til inkasso om nødvendig.

  Hyttefelt på Sjusjøen
  Foto: Bjørn Opsahl