NRK Meny
Normal

Ap ber landbruksministeren om å hjelpe jordbærbønder

Stortingsrepresentant Odd Omland fra Vest-Agder Arbeiderparti legger nå press på regjeringen og etterlyser en tiltakspakke for å hjelpe jordbærbønder som er rammet av avlingssvikt.

Jordbær

Slik skal friske jordbær se ut, men nå sliter jordbærbøndene med avlingssvikt.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Gråskimmel jordbær

Slik blir jordbærene som er angrepet av gråskimmel.

Foto: Rasbak

Over 40 prosent av årets jordbæravling går trolig tapt på grunn av gråskimmelsopp.

Tidligere denne uken krevde Senterpartiet at regjeringen kommer med en ekstraordinær tiltakspakke for å hjelpe jordbærbønder som har fått avlingen ødelagt.

Nå krever også Arbeiderpartiets Odd Omland at landbruksministeren kommer på banen.

– Dette er noe regjeringen må ta på alvor. Landbruksministeren må igangsette tiltak for å avhjelpe jordbærdyrkerne og forhindre resistens, sier Omland.

– Ekstraordinær situasjon

Odd Omland

Stortingsrepresentant Odd Omland fra Vest-Agder Arbeiderparti.

Foto: NRK

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) har tidligere uttalt til NRK at det ikke kommer noen ekstra tiltakspakke rettet mot jordbærbønder på Sørlandet eller andre steder hvor man sliter med soppangrep på bærene.

Omland mener ministeren må revurdere dette og han krever handling fra regjeringen.

− Dette er en ekstraordinær situasjon som krever tiltak fra regjeringen. Vi kan ikke sitte og se på at store inntekter til jordbærbøndene går tapt, sier Omland.

Han viser til at det finnes erstatningsordninger som dekker avlingstap på grunn av klima.

− Bønder er selvstendig næringsdrivende som må planlegge ut fra at avlinger og inntekter vil variere. Norge har ordninger som bidrar til å hjelpe de som rammes av natur- og klimarelaterte skader. Denne soppen er ikke noe de har kunnet planlegge for. Derfor er det naturlig at avlingsskader på grunn av sopp kommer innenfor det samme regelverket, sier Omland.

− Må ta bøndene på alvor

Omland mener regjeringen må vise at de tar næringen på alvor ved å sette inn tiltak for å hjelpe jordbærbøndene ut av den situasjonen som har oppstått.

− Landbruksministeren har en veldig bakoverlent holdning til problemet som begynner å spre seg over hele Sør-Norge. Mange frykter for eksistensen til en hel næring ved at det ikke tør satses videre, på grunn av de økonomiske tapene de nå opplever. Det må regjeringen ta på alvor, avslutter Omland.