NRK Meny
Normal

Elever frykter for ødelagt skolestart

Mens elever frykter for ødelagt skolestart, trapper lærerne opp streiken.

Lærerstreik

Leder i Utdanningsforbundet Finnmark, Kari Lium, og leder i Utdanningsforbundet i Alta, Anette Berger, sier de er villige til å streike lenge.

Foto: Rolf Jakobsen

– Ja, det er jo selvfølgelig en bekymring det at skoleåret ikke skal gå som det skal, sier Tina (16).

Hun sitter ute på en benk, med en bok, og nyter siste rest av ferien, før hun skal begynne på Alta videregående skole.

Trapper opp streiken

Lærerne trappa i dag opp streiken som kan ramme skoler i både Finnmark og Troms.

I Alta hadde nær 150 streikende lærere sitt første streikemøte i dag. Mens lærerne er villig til å streike lenge, frykter elever for sitt skoleår.

– Det stresser meg egentlig. Jeg liker best at ting er strukturert og går etter planen, sier Tina.

For mens Tina nyter augustsola, tok nær 150 lærere fra Alta videregående skole og Alta ungdomsskole på seg hvite t-skjorter. Buskapet på skjorta var klart; lærerne streiker.

Streikegeneral Anette Berger minnet om at konflikten har pågått på sparebluss gjennom hele sommeren - helt siden forhandlingsresultatet ble avvist. I dag ble konflikten trappa opp i ytterligere 22 kommuner og 18 fylkeskommuner. I Troms er tre skoler i Harstad ramma.

– Vi må ta denne kampen nå

– Det nå det er viktig å ta denne kampen, sier Randi Eik, som er en av lærerne som er i streik.

– Hvis ikke vi tar denne kampen nå , så vil det gradvis bli verre. Folk må forstå at det å være lærer ikke kan sammenlignes med å jobbe på i 7,5 timer på et kontor. Vi har et forarbeid, og vi har et etterarbeid. Skal vi gjøre en god jobb, så må vi ha den arbeidstidsavtalen vi har hatt nå, sier Eik.

Ber elevene følge med

I forsamlinga av hvitkledte streikende, finnes også rektorer. Magne Medlie er rektor ved Alta ungdomsskole. 20. august skal han egentlig ta i mot elevene sine.

– Dersom streiken vedvarer så er det ikke noen skolestart for elevene ved Alta ungdomsskole. Og det som er viktig da for dem, det er å følge med i media, på Alta kommune sine hjemmesider, og på skolen sin hjemmeside. Hvis streiken avblåses på en ettermiddag eller kveld, så skal elevene møte på skolen dagen etter. Hvis streiken avblåses i løpet av natta, eller på morgenkvisten, så vil det kanskje bli vanskelig, men det vil være mulig å komme på skolen.

Forberedt på lang streik

Klokka 16 i ettermiddag møttes partene hos Riksmeklingsmannen, men Unio-leder i Finnmark Kari Lium mener signalene fra KS er dårlige. Hun er derfor forberedt på en langvarig streik.

– De motiverte, sinte, mobiliserte lærerne - de kommer til å stå på, om så utover høsten, sier Lium.

Utenfor Ungdommens Hus klapper Tina sammen ferielitteraturen. Hun frykter at skoelstarten kan ryke, men støtter likevel lærerstreiken.

– Men det er jo ikke en morsom måte å starte skoleåret på.