Hopp til innhold

Frivillige skal ivareta sykehuspasienter

Finnmarkssykehuset Hammerfest satser på frivillige for å ivareta pasientene på best mulig måte.

Pasientvert

Direktør Torbjørn Aas åpner pasientvertordningen ved Hammerfest sykehus.

Foto: Finnmarkssykehuset

Har du noengang kommet til et sykehus og følt deg usikker på hvordan du skal finne fram til riktig avdeling? Da er du ikke alene. Og det har Finnmarkssykehuset Hammerfest gjort noe med. Som det først sykehuset i Nord-Norge har de nå frivillige hjelpere på plass ved sykehusets resepsjon, klar for å gi deg en hjelpende hånd.

Sykehusdirektør Thorbjørn Aas fikk æren av å klippe snora til det som skal bli førsteinntrykket for pasienter som går inn døra ved Hammerfest sykehus. Mandag ble pasientvertordninga muntert men høytidlig åpnet av initiativtakeren.

Torbjørn Aas

Direktør Torbjørn Aas er initiativtakeren til ordningen med pasientverter.

Foto: Finnmarkssykehuset

– Dette begynte på mange måter for et års tid siden da jeg gikk inn av dørene her som pasient, sier direktøren.

Aas erfarte at det ikke var lett å finne fram på sykehuset og forholde seg til alt det praktiske samtidig som man skulle forholde seg til tanker og bekymringer rundt undersøkelser og mulig sykdom, skriver Finnmarkssykehuset på sine nettsider.


Les også: Når de frivillige takker for seg

Bedre vertskap

– Vi gjør det ganske bra på de medisinske indikatorene som hvordan vi behandler pasientene og hvor friske de blir. Men vi har fortsatt mye å hente på hvordan vi tar i mot folk og hvordan vi er som vertskap, forteller prosjektleder Eilert Sundt.

Eilert Sundt

Som først sykehuset i Nord-Norge har Hammerfest nå frivillige hjelpere på plass ved sykehusets resepsjon, klar for å gi deg en hjelpende hånd.

Foto: Pressebilde

Nyankomne pasienter må ofte forholde seg til flere usikkerhetsfaktorer før de skal inn til medisinsk behandling. Enkelte sykehus og helseinstitusjoner i Sør-Norge har hatt en slik ordning i flere år.

– Vi har vært i Tønsberg og lært mye av sykeshuset der. Røde kors driver tjenesten sykehusguider, som er det samme som pasientverter. Vi prøver å lære av dem og stjele alle de gode ideene sånn at vi også får det til lokalt her i Hammerfest, sier Sundt.

Vestfold Røde kors driver en ordning med sykehusguider ved sykehuset i Tønsberg. Sykehusguider er frivillige fra Røde Kors som gir nødvendig hjelp og informasjon til pasienter, pårørende og andre brukere som kommer til sykehuset .

Ulønnet glede

– Det gir meg en følelsen av glede å kunne hjelpe andre. Vi skal vise folk hvor de skal, vi skal være et medmenneske. Det har så mye å si for meg og resten av gruppa. Vi kan være til nytte, og bidra med å gjøre det trygt for pasientene, sier Hege Arvidsdatter fra Hammerfest.

Hun er en av 23 som så langt har meldt seg til tjeneste for pasientene. Prosjektet er et samarbeid mellom Finnmarkssykehuset og Frivillighetssentralen i Hammerfest. Ønsket om å hjelpe andre står sterkt hos de frivillige, som ikke mottar lønn for innsatsen. Hege var aldri i tvil da hun fikk spørsmålet fra sin tante om å bli med på prosjektet.

– Jeg oppfordrer andre til å være pasientvert. Det gir masse energi. For de som har lyst å være med, enten du er pensjonist,enslig eller om du ikke har noe å gjøre, opp av stolene, oppfordrer Arvidsdatter.

(Saken fortsetter under bildet.)

Pasientvert

Prosjektleder Eilert Sundt deler ut kake til pasientverter og andre frammøtte.

Foto: Finnmarkssykehuset

Blåkledte hjelpere

– Vi håper at dette skal bli et permanent tilbud som vi skal ha i mange år framover. Og vi håper at pasientene blir tatt godt i mot slik at de skal slippe frustrasjonen over å ikke finne frem. Og vi håper selvfølgelig at dette vil avlaste det medisinske, sier prosjektleder Eilert Sundt .

Pasientvertene vil bli lett gjenkjennelig med blå uniformer og egne navneskilt. De skal hjelpe pasienter og besøkende med å finne fram til poliklinikker og andre behandlingssteder ved Hammerfest sykehus, og følger de som ønsker det dit de skal. Pasientvertene kan også bistå med få tak i rullestol og å trille dem som trenger det. På sikt kan det bli aktuelt å utvide ordningen til også å gjelde Finnmarkssykehuset Kirkenes

– Det er meningsfullt å gjøre sånt arbeid. Å bruke noen timer for å ta vare på medmennesker gir mye tilbake. Jeg har selv tenkt å gå noen vikarvakter, sier Sundt.