Normal

Økte lønna - fikk barnehagelærere

Salangen kommune i Troms var en av verstingene med flest barnehagelærere på dispensasjon. En kraftig snuoperasjon endret det.

Liz Karina Heggelund

Enhetsleder for barnehagene i Salangen kommune Liz Karina Heggelund i Strandbu barnehage i Salangen kommune.

Foto: Gunnar Bækkelund

Mangelen på barnehagelærere har de siste årene gått spesielt hardt ut over små kommuner. Barn har derfor fått ulikt pedagogisk tilbud, noe som har bekymret mange.

Salangen, i likhet med Tranøy, Bjarkøy og Karlsøy manglet mange fagfolk i barnehagene for tre år siden.

Etter et tilsyn fra fylkesmannen startet politikere og tillitsvalgte en snuoperasjon.

– Vi bestemte oss sammen for å gjøre noe med dette. Derfor laget vi tiltaksplaner og en opplæringsplan. Ansatte som ønsker å ta desentralisert utdanning får permisjon, sier enhetsleder, Liz Karina Heggelund.


Suksesskriterier

For å lokke flere til seg ansetter også kommunen barnehagelærere som fortsatt er under utdanning.

– Da får de tilbud om en fast stilling etter endt utdanning. Et annet lokkemiddel er lønn. Pedagogiske ledere får 50.000 kroner ekstra i lønn ut over tariff, barnehagelærere får 35.000, sier hun.

På slutten av fjoråret jobbet 3.628 barnehagelærere på dispensasjon i norske barnehager. Dette er en nedgang fra 2011. Tall viser også at 14 av 19 fylker har hatt en nedgang i antall dispensasjoner i løpet av tre år.

Vil fjerne dispensasjon

Utdanningsforbundet er likevel bekymra for at så mange får dispensasjon og krevde denne uka ordningen fjernet.

Troms mangler 100 barnehagelærere i dag. Salangen kommune er ikke alene om å ha problemer med rekruttering. Men effekten av tiltakene begynner å synes ifølge enhetslederen.

– Vi har hatt syv barnehagelærere i årevis. Det er de samme uavhengig av antall barn og barnehager. Nå har vi fått fire til med godkjenning, og får i tillegg fire studenter som snart er ferdig, sier en fornøyd Liz Karina Heggelund.

Hun tror at innen høsten 2015 vil de ikke ha barnehagelærere på dispensasjon lenger.