NRK Meny
Normal

Slått ut av epidemi etter Finnmarksløpet

Hundeløpet Pasvik Trail som starter i dag opplever mannefall på grunn av kennelhoste.

Alaska Husky

Chappi (1 år) har vært syk i en uke, og ble smittet av de eldre hundene ved Bergeby kennel. – De hoster og harker og høres ut som gamle menn, forteller hundekjører Jan Øystein Dervo om hundene. De får dermed ikke delta i Pasvik Trail. Hundeløpet regnes som et høydepunkt, og avslutter sesongen for mange hundekjørere i Øst-Finnmark. I år har nærmere halvparten av de påmeldte trukket seg på grunn av en svært smittsom epidemi av kennelhoste.

Foto: May-Britt Nicolaysen

– De hoster og harker og vil ikke trekke, forteller hundekjører Jan Øystein Dervo.

Han er en av driverne av Bergeby Kennel, som totalt består av 40 hunder. I dag hadde han planlagt å starte i hundeløpet Pasvik Trail.

Jan Øystein Dervo

Jan Øystein Dervo er hundekjører og en av driverne av Bergeby Kennel, som totalt består av 40 hunder. Hele spannet han tidligere i år kjørte Finnmarksløpet med er slått ut av kennelhoste. Her fra et tidligere Finnmarksløp.

Foto: Trine Elisabeth Beddari

Men nå er hele hundespannet han kjørte Finnmarksløpet med i mars slått ut av kennelhoste.

Syke under Finnmarksløpet

– Det var på sjekkpunktet på Skoganvarre under Finnmarksløpet at jeg merket at noen av hundene ikke var i slag, derfor valgte jeg senere å bryte løpet, sier Dervo.

Nesten tre uker etter Finnmarksløpet er fortsatt 17 hunder syke, og han regner med at alle 40 hunder i kennelen vil få den smittsomme sykdommen.

– Det tar nok enda noen uker før våre hunder er friske, kanskje så mye som åtte uker totalt, forteller en nedslått Jan Øystein Dervo.

Dermed får han ikke starte hundeløpet Pasvik Trail som starter klokken ett i dag i Neiden i Øst-Finnmark.

– Det er jo veldig leit og trist for man har lyst til å kjøre Pasvik Trail, som er et veldig flott løp og det som avslutter sesongen for vår del. Men man må ta hensyn til hundene, forteller Dervo.

– Telefonen har ikke stått i ro

Årets utgave av Pasvik Trail hadde egentlig 62 påmeldte. Nesten halvparten har meldt frafall de siste dagene.

– Telefonen har ikke stått i ro. Det er så mange som har ringt og sagt at de ikke kan komme på grunn av kennelhoste, forteller leder av hundeløpet Pasvik Trail Reidun Karlsen.

Nå er det bare 16 som kommer til å starte i åpen klasse i dag. Totalt er det 38 spann, som vil kjøre løpet som selv kaller seg vinterens vakreste.

– Det er en epidemi av kennelhoste som har slått til etter Finnmarksløpet. Det er veldig synd for oss og for de som har lyst til å kjøre, men syke hunder har ingenting å gjøre i løypa, sier Karlsen.

Lemen-veterinær

Hundrevis av hunder sto samlet da Finnmarksløpet startet den 8. mars. Veterinær Hanne Marte Andreassen mener nettopp det kan være årsaken til at så mange kenneler i Finnmark melder om utbrudd av sykdommen kennelhoste. Her sjekker hun alaska huskyen Lemen (3) under Finnmarksløpet i 2012.

Foto: Erik Lieungh / NRK

Svært smittsom sykdom

Hundrevis av hunder sto samlet da Finnmarksløpet, Europas lengste hundeløp, startet den 8. mars i Alta. Veterinæren mener nettopp det kan være årsaken til at så mange kenneler i Finnmark melder om utbrudd av sykdommen.

– Det var nok mange hostende hunder på restarten i Sorrisniva, som rakk å smitte de friske før sykdommen ble oppdaget og de ble tatt ut av løpet. De som hadde det når de kom til Finnmarksløpet fikk ikke starte, sier veterinær Hanne Marte Andreassen.

Sammen med tre andre veterinærer utfører hun kontroller av hundene under Pasvik Trail. Hun har også vært en del av veterinærteamet under Finnmarksløpet tidligere.

Alaska Husky

Cleo (3 år) har vært syk i tre dager. Det kan ta flere måneder før hundene er helt friske. – Dersom syke hunder utsettes for fysisk aktivitet kan de få lungebetennelse, forteller veterinær Hanne Marte Andreassen.

Foto: May-Britt Nicolaysen

– Kennelhoste er en svært smittsom sykdom i øvre luftveier. Den er som oftest ufarlig, men dersom syke hunder utsettes for fysisk aktivitet kan de bli alvorlig syke, forteller Andreassen.

Hun forteller at større utbrudd av kennelhoste går med jevne mellomrom. Når hundene har hatt sykdommen er de immun mot nye utbrudd i kort tid etter at de har blitt friske.

– Det er jo veldig leit for dem som har syke hunder, som hadde sett frem til Pasvik Trail. For oss som veterinærer under løpet betyr det at vi er fire veterinærer som sjekker 38 spann. Det er en luksussituasjon, avslutter Andreassen.