Endelig enighet i årelang Hurtigrute-strid

Temperaturen har vært rimelig høy i priskrangelen mellom Tromsø havn og Hurtigruten. Nå har partene blitt enige om en avtale som blant annet gir Hurtigruten rabatt på sine anløp.

Richard With

NYTT ANLØP: Hurtigruten legger i dag til kai i Tromsø sentrum. I april til neste år skal de legge til kai ved den nye havneterminalen i Tromsø sentrum.

Foto: Trond Gansmoe Johnsen

– Jeg er veldig glad for å kunne si vi har sikret et sentrumsnært anløp av Hurtigruten. Det er gledelig for oss i havnen, men ikke minst for Tromsø sentrum – både for arbeidsplassene i reiselivet og i handelsstanden, sier Jarle Heitmann, styreleder i Tromsø havn KF i en pressemelding.

I mange år har Tromsø havn og Hurtigruten kranglet om prisen selskapet må betale for å legge til kai i Tromsø sentrum. Per i dag betaler konsernet 5,5 millioner kroner for å legge til kai i Tromsø.

Stridens kjerne er hva det vil koste å legge til kai ved den nye havneterminalen i Tromsø, når den åpner til neste år.

Truet med å flytte

I sommer lanserte hurtigruten planer om å bygge et helt eget havneanlegg i Eidkjosen på Kvaløya. Samtidig gikk hurtigrutesjefen Daniel Sjeldam til frontalangrep på Tromsø kommune, hvor han kritisert dem for manglende vilje og lederskap.

Partene har den siste tiden vært i forhandlinger om en ny avtale, og kunngjorde torsdag at de endelig er kommet til enighet. Detaljene i avtalen er unntatt offentlighet, av konkurranserettslige grunner. Men den innebærer blant annet at Hurtigruten får en rabattert pris på anløpende sine, ettersom de er en så stor og viktig kunde som de er.

Dermed vil Hurtigruten legge til kai ved den nye havneterminalen fra april neste år.

– Vi har forståelse for at Hurtigruten som kommersiell aktør har behov for forutsigbarhet. Dette har de nå fått gjennom denne avtalen. Det var stor avstand og begge parter strakte seg langt for å få dette til, sier Jarle Heitmann.

Også prosjektleder i Hurtigruten, Stein Lillebo, er fornøyd med at partene endelig har blitt enige.

– Vi er veldig glade for at vi nå har oppnådd enighet. Situasjonen og forhandlingene har vært utfordrende, og ville ikke blitt løst uten styreleders inntreden i saken, sier Stein Lillebo i pressemeldingen.