NRK Meny
Normal

Eldre vil ha gjennomsiktig nivåmåler på vindunkene

Inspirert av melkekartonger håper eldrerådet det blir lettere å følge med på hvor mye vin man drikker.

Eldre og alkoholbruk

Eldrerådet i Harstad ønsker gjennomsiktige vinkartonger. Illustrasjonsfoto.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Det går ikke å se hvor mye man heller ut av vinkartongen. Vi mener treliters pappviner burde utstyres med gjennomsiktig nivåmåler, sier leder i eldrerådet i Harstad, Ivar Østberg.

– Slik det er på Q-melkpakkene, som folk kan følge med på hvor mye de drikker.

Ivar Østberg

Leder i Harstad eldreråd, Ivar Østberg, går i bresjen for å få endret vinkartongene.

Foto: Privat

Er det mange eldre som sliter med å kontrollere inntaket av alkohol?

– Det er noe de fleste opplever, at det blir lettere å si at man bare skal ta ett glass vin til når man drikker fra en treliters boks. Vi vet jo at vinkonsumet har steget voldsomt de siste årene, sier Østberg.

Ønsker forslaget velkommen

Forslaget kom opp under et møte med kommunelege Frode Risdal, som ga uttrykk for at det nærmest var en utfordring å sørge for at eldre pasienter ved Helsehuset Harstad ble tørket opp.

Derfra var det ikke langt til at eldrerådet fattet vedtak på at de syntes det var en god idé, og ville jobbe for å få det gjennom.

Kort tid etter vedtaket sendte eldrerådet forslaget til Vinmonopolet. Og der var det optimisme.

«Forslaget om at 3-liters pappviner utstyres med gjennomsiktig nivåmåler ønsker vi velkommen. Utformingen av emballasje er det imidlertid hver enkelt produsent som står for. Ta gjerne kontakt med en av de største grossistene, for eksempel Arcus», skriver de i et brev til eldrerådet.

Gå i bresjen

– Det har vi gjort. Så nå venter vi spent på svar, sier Østberg.

Han mener det er et forebyggende tiltak som kan hjelpe folk å styre inntaket bedre. Og han er ikke redd for å om så kjempe forslaget gjennom.

– Jeg håper det blir noe av. Selv om de skulle si nei første gang, så prøver vi å stå på, og svært ofte får vi gjennom det vi ønsker. Når Vinmonopolet sier de ønsker tiltaket velkommen, så tror jeg også den enkelte produsent kan glede seg over å være i bresjen for et slikt tiltak, sier Østberg.