NRK Meny
Normal

Disse trollene gjør alt du absolutt ikke skal gjøre på Svalbard

Onsdag lanseres Sval og Bard, trollene som verken eier folkeskikk eller naturvett. Av det skal du lære det motsatte.

Sval&Bard

Sval og Bard er kanskje litt nærmere enn det som er anbefalt å være en isbjørn. Paragraf 5: 5. Det er forbudt å lokke til seg, forfølge eller ved annen aktiv handling oppsøke isbjørn slik at den blir forstyrret eller det kan oppstå fare for mennesker eller isbjørn.

Foto: www.Svalandbard.com

– Sval og Bard er to trollinspirerte, og veldig uforberedte, turister som ankommer Svalbard. Gjennom ti episoder får trollene oppleve konsekvensene av å ikke følge reglene, forklarer Daniele Di Domenico.

Han er produsent og regissør i Studio Kairos, et firma som har laget animasjonsfilmer om Svalbardvettreglene.

– Reglene om hvordan man skal oppføre seg på Svalbard er veldig viktig for folk som oss som kommer dit for første gang, men presentert på en brosjyre med alt man ikke skal gjøre; hvem vil lese dem da, og hvem vil bry seg om dem?, spør Di Domenico retorisk.

Også Magicmind Corporation og Mammafotogramma Studio har bidratt til å få et mer levende bilde av hvordan man skal bruke og beskytte den ville naturen i Arktis.

Daniele Di Dominico

Daniele Di Dominico er regissør og produsent for filmene om Svalbardvettreglene.

Foto: www.Svalandbard.com

Viser fram Svalbard

Di Domenico reflekterer tilbake til første gang han besøkte øygruppen, i forbindelse med en animasjonsserie om hvordan turister skal opptre i Arktis.

– Regler er alltid kjedelig, så jeg tenkte: hvordan kan vi gjøre regler gøy? Vi begynte å jobbe med ideen bak «Sval and Bard» med noen venner som jobber på Svalbard, og senere solgte vi den inn til aktørene på øygruppen, forteller han.

Og responsen var stor. Visit Svalbard er med på laget, og med finansieringshjelp fra Svalbards miljøfond kunne arbeidet begynne.

Gjennom ti animasjonsfilmer viser Sval og Bard turister og andre besøkende hvordan man (ikke) skal té seg på øyene.

Men like viktig er det for italienerne å vise allmennheten noe om Svalbard, og viktigheten av riktig oppførsel i vill natur, sier Di Domenico.

Se åpningsvideoen her:

En annen geologisk tidsalder

Italienerne har jobbet med filmene i to år, og har et brennende hjertet for naturen i Arktis.

– Vi elsker naturen, og vi vil formidle hvorfor den er så viktig å ta vare på. Og jeg tror at det faktum at vi er fra Italia gir en merverdi for prosjektet, fordi vi kommer fra et sted langt bort, men likevel bryr vi oss så sterkt, sier Di Domenico.

Og reaksjonen hans den første gangen han landet på øygruppen sier noe om hvor spesiell Svalbard er.

– Jeg tenkte, hvor er jeg egentlig kommet? Er dette i vår verden, eller er jeg kommet til en annen geologisk tidsalder? Det er et sted hvor tid ikke eksisterer på den måten vi er vant til, og en dag kan vare et helt år, sier Di Domenico.

Sval&Bard

Sval og Bard telter i åpne landskap. Paragraf 8: Ta kontakt med Sysselmannen dersom du skal på langtur på egen hånd. Det er meldeplikt for ferdsel over store deler av Svalbard.

Foto: www.Svalandbard.com

Inspirere andre

Filmene vil bli lagt ut på internett to ganger i uken fra 21. oktober, og i mars 2016 vil du finne de blant annet på storskjermer på flyplassen, ved turistinfo, museum, universitetet og på hoteller.

Kairós Studios håper denne måten å lage regler på inspirerer andre.

– Jeg tror denne erfaringen kan være til inspirasjon for mange andre prosjekter, det å finne nye måter å kommunisere regler på annet enn det vanlige og kjedelige, sier Di Domenico.

Sval&Bard

I åpningsvideoen ser du iveren Sval og Bard har til å komme seg fram.

Foto: www.Svalandbard.com