Hopp til innhold

Hurtigruten vurderer å selge sine eiendommer på Svalbard

Både norske og utenlandske aktører har meldt interesse. – Salget har nasjonal sikkerhetspolitisk betydning, sier forfatter Per Arne Totland.

Norway, Svalbard, Spitsbergen, Hurtigruten's MS Fram anchored at Liefdefjorden, Texas Bar

Styret i Hurtigruten Svalbard AS vil sette i gang en prosess for å se på eventuelle salg av egne eiendommer.

Foto: Gregory Gerault / Hemis

– Vi ser om det finnes en partner som kan være med å utvikle Svalbard som destinasjon. Og som kan være med Hurtigruten Svalbard for å utvikle produktene våre i et langsiktig perspektiv.

Det sier administrerende direktør i Hurtigruten Svalbard, Per Brochmann.

Tirsdag sendte Hurtigruten Svalbard AS ut en børsmelding om at de vil sette i gang en prosess for å se på eventuelt salg av eiendommer.

Per Brochmann, destinasjonsdirektør i Hurtigruten Svalbard

Administrerende direktør i Hurtigruten Svalbard, Per Brochmann, sier de vil bruke god tid på å finne den rette partneren.

Foto: Line Nagell Ylvisåker / NRK

Brochmann forteller at de tidligere har blitt kontaktet av flere norske og utenlandske investorer som har vært interesserte i å kjøpe eiendommene deres på Svalbard. Planene har ligget på vent, helt til nå.

– Dette er et strategisk tankesett. Vi vil gjøre det vi er gode på, som å levere innhold og leveranse på alt fra opplevelser og ekspedisjoner. Så vil vi finne en partner som er gode på eiendom, sier Brochmann.

Coal Miners Cabin i Nybyen

Coal Miners Cabin i Nybyen er blant de eiendommene som Hurtigruten Svalbard vurderer å selge.

Foto: Line Nagell Ylvisåker / NRK

I dialog med Store Norske

Store Norske er blant dem som har vært i kontakt med Hurtigruten Svalbard. Det bekrefter direktør i selskapet, Jan Morten Ertsaas.

– Vi har vært i kontakt om eiendommene over en viss periode. Det er viktig at eiendommene kommer i hendene på noen som kan være med å utvikle det på en fornuftig måte slik at Longyearbyen utvikler seg som en god destinasjon for reiselivet.

Selv om Store Norske er et gruveselskap er de veldig interesserte i eiendommene på Svalbard, ifølge Ertsaas.

– For oss er eiendom og bygg i Longyearbyen et område vi har satset på og vil satse på fremover. Vi opplever at Hurtigruten Svalbard har de samme ambisjonene som oss når det gjelder fornybar energi og utvikling av bærekraftig næring, sier Ertsaas.

Vil ha norske myndigheter på banen

– Dette åpner for et spennende felt, men og usikkerhet, om hvem som kommer til å eie en vesentlig del av eiendomsmassen i Longyearbyen i fremtiden. Dette er et spørsmål som er av nasjonal sikkerhetspolitisk betydning, sier forfatter og Svalbardkjenner, Per Arne Totland.

Han tror land som ønsker et sterkere fotfeste på Svalbard ser på dette som en inngangsport for å kunne øke sin tilstedeværelse i arktis.

– Det gjør at statlige myndigheter må være klar over hva som kan komme til å skje her. Og ha en beredskap i forhold til å sikre at viktig sentralt næringsareal i Longyearbyen forblir på norske hender.

Per Arne Totland

Svalbardkjenner og forfatter Per Arne Totland

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Totland mener Store Norske vil være en trygg og god løsning, og tror ikke det vil være mange private investorer som er interesserte.

– Ser man på dette med kommersielle briller så er det å drive eiendomsvirksomhet i Longyearbyen en ganske marginal virksomhet. Risikoen er høyere enn andre steder, driftskostnadene er høyere og avkastningen er sannsynligvis lavere enn det å investere i eiendom andre steder i Norge.

Ikke et resultat av korona

Hurtigruten Svalbard har tre hoteller, butikker, flere leiligheter og drifter en stor mengde aktivitets- og utfluktstilbud. Det er bare eiendommene de vurderer å selge. De skal fortsatt drifte hotellet og anna reiselivsaktivitet på Svalbard.

Administrerende direktør i Hurtigruten Svalbard, Per Brochmann, avviser at et eventuelt salg er et resultat av koronapandemien.

– Som resten av reiselivet i Norge så sliter også vi, men dette er ikke gjort som en følge av at vi sliter. Vi har ikke dårlig tid eller hastverk, vi vil finne en partner som har de samme verdiene som oss.

Han understreker at de ikke vil selge om de ikke finner riktig partner. Det til tross at to tredjedeler av de ansatte er permitterte og 100 millioner i omsetning er borte.

– Det er tøft, men det kommer en ende på dette. Det tøffeste er å holde motivasjonen for de ansatte. Men jeg er ikke bekymret for fremtiden, sier Brochmann.

Svalbardminister, Monica Mæland (H) vil ikke kommentere børsmeldingen fra Hurtigruten, skriver Svalbardposten.

Funken Lodge

Også Funken Lodge vurderes til salg. Hotellet ligger på Haugen, med utsikt over Longyearbyen.

Foto: Skjermdump/NRK