Hopp til innhold

Dette historiske bygget skal deles i tre og flyttes

Flytting av byen Kiruna skyter fart. Neste uke skal en av de virkelig historiske bygningene fjernes fra sin plass i Kiruna sentrum. Og da må bygget deles i tre.

Hjalmar Lundbohm-gården

Tirsdag flyttes ett av de mest historiske bygninger i gruvebyen Kiruna til et nytt område fordi gruvedriften ekspanderer.

Foto: Julregn / Wikipedia Commons

Gruveselskapet LKAB utvinner malm i områder som strekker seg inn under Kiruna. Utvidelsen av gruva gjør sentrum av byen uegnet for veier, hus og jernbane, derfor flyttes byen bit for bit.

– Vi tar sju av sine opprinnelige hus til et område ved fjellet Luossavaara, sier kommunikasjonsmedarbeider i LKAB, Erika Lindblad til NRK.

Erika Lindblad

– I området bak meg ser man stedet der de gamle, historiske byggene plasseres, forteller Erika Lindblad i LKAB.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

– Det er viktig å ta vare på kulturhistorien som finnes i de historiske bygningene. Noen av de gamle arbeiderhusene skal på nytt tas i bruk som boliger. LKAB skal også bygge nytt, og håper at dette området blir en levende del av byen, selv om bysentrum flyttes lenger øst, sier hun.

Fundamentet der Lundbohm-gården skal plasseres, er allerede gjort klart. Store jernbjelker skal så skyves inn under huset, det løftes opp på trailer og trilles til området ved det gamle gruvefjellet. LKAB har tidligere gjennomført mange lignenede transporter av større og mindre bygg.

Kiruna flytter

I mai flyttet ett av de gamle husene, B5, det første av åtte historiske bygg på flyttefot.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Lundbohm regnes som byens far

Da den svenske Riksdagen og det norske Stortinget besluttet at malmbanen skulle forlenges fra Nord-Sverige til den isfrie havna i Narvik, ble Lundbohm ansatt av LKAB som plassjef. I 1900 ble han utnevnt til disponent for gruvevirksomheten i den nye byen som fikk navnet Kiruna.

Hjalmar Lundbohm regnes av mange som grunnleggeren av byen, han var opptatt av velferd for arbeiderne, gode boliger, opplæring og utdanning. Både vei og skole er oppkalt etter han.

Hjalmar Lundbohm

Hjalmar Lundbohm var LKABs første disponent, en person som har satt spor etter seg i gruvebyen Kiruna.

Foto: Ukjent / Svenskt porträttgalleri

Hjalmar Lundbohm-gården har i mange år vært åpent for besøkende, der man kunne se kontoret, hans kunst og interiøret som det var i gamle dager. Den nye adressen blir Lotten Erikssons gata 34, oppkalt etter den første forstanderinnen på det gamle Bolagshotellet i Kiruna. Flere gatenavn blir nå oppkalt etter kvinner som har gjort en innsats under bygging av byen.

– Å døpe den første veien på området etter Lotten Eriksson, forener fortid med nåtid på en fin måte, sier Tjabba Nordanfjäll, prosjektleder i LKAB og ansvarlig for flytting av kulturbyggene.

Flytting vekker oppsikt

Flyttingen av gruvebyen i Nord-Sverige vekker internasjonal oppsikt. LKAB regner med at prisen for flytting av Kiruna og deler av nabobyen Malmberget, blir på over 13 milliarder. Men gruveselskapet har lang tidshorisont for utvinning av jernmalm som eksporteres til stålindustrien i Europa, og investerer derfor aktivt i flytting av byen.

Nytt stadshus/rådhus i Kiruna

Det nye rådhuset som bygges, står fortsatt alene i området som i framtida skal bli det nye bysenteret i Kiruna

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

LKAB har allerede kjøpt boliger og grunn av Kiruna kommune for nærmere fire milliarder, der husene skal rives og noe skal gjenbrukes i bygging av den nye bykjernen som skal ligge tre kilometer lenger øst. Her er oppføring av det nye rådhuset i full gang og skal etter planen være ferdig til innflytting neste høst.

Kiruna