NRK Meny
Normal

Det blir høring om den omstridte offentliggjøringa av regnskapet

Jarle Heitmann, leder av finans- og næringskomiteen i Tromsø, bekrefter at det blir høring om offentliggjøringen av 2015-regnskapet.

Byrådet i Tromsø

Fire medlemmer av finans- og næringskomiteen krever en høring om hvordan byrådet kunne sende ut en feilaktig pressemelding om 2015-budsjettet. Her fra da byrådet var klart i september i fjor.

Foto: LARS EGIL MOGÅRD / NRK

Høringa skjer som følge av at fire medlemmer i finans- og næringskomiteen krevde dette i formiddag.

I forrige uke sendte byrådet ut en omstridt pressemelding som hevdet at kommunen hadde et overforbruk på 100 millioner kroner i 2015. Det viste seg imidlertid å ikke stemme, det riktige var at kommunen hadde et netto driftsresultat på 18 millioner i 2015.

– Vi står for åpenhet i det vi driver med i byrådet, så dersom høringen kan få fram realiteten i denne saken er det veldig bra. Høringa et er et glimrende forslag. Vi vil arrangere den så fort som mulig – det ligger i det å ta høringskravet på alvor, sier Jarle Heitmann (Ap), leder i finans- og næringskomiteen i Tromsø kommune til NRK.

De fire komitemedlemmene foreslår 2. mars, og Heitmann sier at høringa trolig blir da.

– Skapt en svært krevende situasjon

Det var Erlend Svardal Bøe (H), Vanja Terentieff (H), Bjørn-Gunnar Jørgensen (Frp) og Jonas Stein (V) som gjennom et brev til Heitmann krevde høring om hvordan 2015-regnskapet hadde blitt offentliggjort.

Byrådets håndtering av offentliggjøringen av regnskapet har skapt en svært krevende situasjon for kommunen, skriver de fire i brevet.

– At byrådet velger å nekte opposisjonen innsyn i forberedende dokumenter gjør at det for disse medlemmene er avgjørende at høringen skjer så raskt som mulig, skriver medlemmene.

Ifølge iTromsø krevde kommunestyrerepresentant Kristoffer Kanestrøm (Frp) innsyn i prosessen som førte til den første pressemeldinga, men dette avslo byrådet.

Faktafeil årsak til gal informasjon

Byrådsleder Kristin Røymo beklaget den feilaktige pressemeldinga dagen etter at den var sendt ut.

Røymo sier til iTromsø at en faktafeil blant annet var årsaken til at det ble sendt ut feilaktig informasjon.

Heitmann sier at en fullbesatt finanskomité skal foreta høringa.