NRK Meny
Normal

Denne retrokafeen trekker små og store nostalgikere

Når gjestene entrer den gamle Lundkaia, er det som å komme inn i bestemors gamle stue.

Ektepar skaper sosialt treffpunkt på Sjøvegan

For et år siden flyttet Dina Bergseth Bay og ektemannen hjem til Salangen, etter flere år i Kongsberg hvor de drev en kafé. De oppdaget at det var noe som folk i hjemtraktene savnet og sammen skapte de retrokafeen «Kåre på kaia».

– Bygdefolk er jo også glad i kaffe, og Sjøvegan trengte en møteplass. Da vi flyttet hjem, så ble det litt stilt og rolig i livet, så da fyrte vi i gang med kafé på nytt, sier kona.

Kafeen på den gamle Lundkaia er ment for både store – og små kafégjester, med et koselig hjørne for barna.

– Det er viktig å ta vare på ungene, for da sitter de voksne på kafé mye lengre. Vi har hatt skikkelig babyboom i Salangen, så barselgruppa er også ofte på besøk, sier hun.

Dina Bergseth Bay

Dina Bergseth Bay synes det er morsomt å se at lokalbefolkningen har tatt dem så godt imot etter at de åpnet kafé.

Foto: Nils Mehren / NRK

Retrostemning

I lokalene til den gamle Lundkaia, har ekteparet dekorert kafeen med møbler og gjenstander fra de glade 50- og 60-årene, blant annet en stor gammel kabinettradio og nips i ulike former og fasonger fyller hyllene av teak.

De er overbevist om at stilen har mye å si for at folk trives.

– Det er noe som mange kan kjenne igjen. De ser på bildene og møblene, mimrer til hvordan det så ut enten hos bestemor eller hjemme hos dem selv. Folk går ikke tom for ting å prate om, og vi ser at folk koser seg her. Det gir oss motivasjon til å fortsette, sier de.

Andreas Bay

Andreas Bay jobber har måttet trappe ned på lærerstillingen for å hjelpe til i kafeen på Sjøvegan.

Foto: Nils Mehren / NRK

Fantasifigur gav navnet

Ektemannen Andreas, som opprinnelig er fra Rogaland, har fulltidsjobb som lærer, men det har vært så mye å gjøre i kafeen at han har måttet trappe ned til en 80 prosent stilling. Han har blant annet hengt opp en del personlige bilder som ser ut som tilfeldig kunstfoto, men som egentlig forteller små historier om ekteparets liv.

– Jeg forsto da jeg ble voksen at om jeg skulle finne min idealkafé, så måtte jeg skape den selv, sier han.

– Men hvem er «Kåre på kaia»?

– Det er en fantasifigur som sønnen til mannen min hadde da han var liten. Han var glad i kaffe og kafémat, og da de var ute på kafé da sønnen var liten, brukte han å si at «dette hadde Kåre likt» hver gang han fikk noe godt, sier Dina Bergseth Bay.