NRK Meny
Normal

Byrådet i Tromsø kan miste flertallet

En fersk meningsmåling som Infact har gjort for avisa Nordlys viser at det kan bli skifte av byrådet ved kommunevalget til neste år.

Byråd Tromsø

Byrådet i Tromsø kan miste flertallet viser fersk meningsmåling

Foto: Tove Jensen

Høyre dannet et borgerlig byråd sammen med Frp og Venstre etter valget i 2011. Men om meningsmålingen som Nordlys har fått gjennomført slår til, kan de miste flertallet ved neste valg.

Kjell Arne Røvik

Professor Kjell-Arne Røvik mener oppsamlet misnøye går ut over Høyre

Foto: Universitetet i Tromsø

– Interessant måling

I meningsmålingen mister Høyre støtte og går fra 36 prosent til 26,8, altså en nedgang på 9,2 prosentpoeng.
Samtidig går Arbeiderpartiet opp 4,6 prosentpoeng, fra 26,4 til 31, og er dermed det partiet i Tromsø med størst oppslutning.

Målingen ble gjennomført onsdag ettermiddag og har en feilmargin på 3,4 prosent.

Jens Johan Hjort

Ordfører Jens Johan Hjort er fortsatt mest populær ordførerkandidat

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Dette er veldig interessante bevegelser. En betydelig nedgang for Høyres del, og en pen måling for Ap, sier Kjell-Arne Røvik, til Nordlys.

Alle byrådspartier tilbake

Ikke bare Høyre, men også Venstre og Frp går tilbake og samlet får de tre partiene 20 mandager, noe som ikke er nok til å få flertallet av de 43 mandatene i kommunestyret.

Av de 43 setene i kommunestyret får Høyre, Frp, Venstre og KrF får totalt 21 mandater i målingen. Ap, SV og Rødt får totalt 20, mens de to gjenstående går til Miljøpartiet de Grønne, skriver Nordlys.

Det betyr at Miljøpartiet de Grønne kommer på vippen.

Jarle Aarbakke

Tidligere rektor ved Uit Norges Arktiske Universitet Jarle Aarbakke er Arbeiderpartiets ordførerkandidat

Foto: NRK

Røvik sier det kan se ut til at en oppsamlet misnøye mot byrådet kanaliseres til Høyre, ettersom Frp ligger noenlunde stabilt.

– Hvorfor Frp ikke synker med Høyre, kan ha noe å gjøre med at partiet selv i posisjon utad ofte får det til å høres ut som at andre blokkerer dem. Det kan muligens gjøre at de kommer seg litt unna, sier Røvik til Nordlys.

Hjort fortsatt mest populær som ordfører

Men ordfører Jens Johan Hjort er fortsatt mest populær som ordførerkandidat ved neste valg. 41 ,5 prosent av de spurte sier at de vil foretrekke han framfor Arbeiderpartiets kandidat Jarle Aarbakke som får en oppslutning på 25,8 prosent. Hele 32.7 prosent svarer «vet ikke» på spørsmål om hvem som bli ordfører.