Hopp til innhold

Loslitt orangutang, keiserpingvin, kjempeskilpadde og 700 fugler

For 100 år siden var dyrefostre på glass og sprit og utstoppede, eksotiske dyr en viktig del av Tromsø Museum. Nå står de uerstattelige gjenstandene bortgjemt i museets magasin.

orangutang

Denne slitte utstoppede orangutangen er ikke lenger en del av utstillingen på Tromsø Museum, men er likevel en unik utstillingsgjenstand.

Foto: Kristine Østvold / NRK

– Denne karen tror vi opprinnelig kommer fra Borneo. I dag er arten utrydningstruet, og det skal mye til å skaffe seg en ny slik.

Formidlingskonsulent Per Helge Nylund ved Tromsø muesum viser fram en loslitt og møllspist orangutang, som sitter gjemt i en hylle i magasinet til museet.

Per Helge Nylund

Formidlingskonsulent Per Helge Nylund viser fram et sjødyr lagt på sprit.

Foto: Kristine Østvold / NRK

En kort avstand fra hyllene som inneholder utstoppede eksemplarer av 700 ulike fuglearter som finnes i Nord-Norge og Arktis, står orangutangen sammen med blant annet en kjempeskilpadde, en dingo og en keiserpingvin.

– At vi har disse dyrene er egentlig veldig pussig. Men det sier noe om tidsånden på 1800-tallet, hvor man var opptatt av å samle inn rare saker, sier Nylund til NRK.

Inne i museets våtmagasin står det rad på rad med norgesglass fylt med sprit og alle slags merkelige vesen.

– Disse glassene var stilt ut på rad og rekke med små etiketter med beskrivelser på latin. På den tiden var det viktig å vise fram alle de rare sakene museet hadde, men mindre fokus på å sette dem inn i en større sammenheng for publikum, eller med tekster som forklarte hva dette handler om, sier Nylund.

Muesum

En av mange mer eller mindre eksotiske dyr som museet ikke lenger stiller ut.

Foto: Kristine Østvold / NRK

Menneskefoster på sprit

Han viser blant annet fram et glassylinder som inneholder hønseegg og en kylling i ulike stadier, fra foster inne i egget, fram til en nyklekket kylling.

På andre hyller står glass som neppe tåler å stilles ut i dag, blant annet med menneskefostre på sprit.

I et hjørne står en kasse som er museets aller mest verdifulle. Glassene som er pakket ned her står sammen så de skal være raske å evakuere ved en eventuell brann.

– I denne kassen står det første eksemplaret av alle arter som først er beskrevet her hos oss. De blir dermed typebestemmende for den arten. Alle forskere som er usikker på arten på dyret de har, kan komme til oss og sjekke typen. Så disse er ekstremt viktige, sier Nylund.

Sprit og glass

Sjøsnegler på sprit er blant de mindre groteske eksemplene fra museets magasin.

Foto: Kristine Østvold / NRK

På de 140 årene siden Tromsø Museum åpnet dørene sine for første gang, har mye skjedd med museumsformidlingen.

Fra å studere glasskolber med sprit, merket på latin, kan museumsgjester i dag gå inn i rom hvor de både kan lytte til historier fra steinalderen, og ta på gjenstander.

– I stedet for å vise fram døde gjenstander, så tar vi utgangspunkt i menneskene, og hvordan de levde. Det er den historien vi vil fortelle, og så illustrer vi den med gjenstander, sier Nylund.

Og i forbindelse med jubileet til museet vil det bli mulig for dagens museumsgjengere å få en smakebit av hva som kunne bli stilt ut på en museum på 1800-tallet.

Utstoppede fugler

Tromsø Museum har også 700 fugler på lager.

Foto: Kristine Østvold / NRK