NRK Meny
Normal

Besøkende på biblioteket om narkosalg: – Grusomt og forkastelig

Biblioteksjefen vil nå intensivere samarbeidet med politiet og Utekontakten for å forhindre narkoomsetting.

Narkosalg på biblioteket

RYSTET: Besøkende på biblioteket i Tromsø, blant dem Marianne With-Dahl, er lite begeistret ove rat det foregår narkosalg der.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Det verste vi kan oppleve er at foreldre eller andre gruer seg til å gå på biblioteket, sier Paul Henrik Kielland, biblioteksjef i Tromsø, til NRK.

Han og ledelsen fikk vite om narkoproblemet via tilbakemeldinger fra folk. Det var avisa iTromsø som først meldte at biblioteket er bekymret over at det foregår narkotikalanging der i åpningstida.

En halv million brukere er innom biblioteket i Tromsø hvert år, ifølge biblioteksjef Kielland. Besøkende NRK møter virker overrasket over at det foregår narkosalg der.

Narkosalg på biblioteket i Tromsø

Odd Ivar Olsen besøker biblioteket og reagerer sterkt.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Marianne With-Dahl sier det slik:

– Det er helt forferdelig. Dette skal være et offentlig tilbud for alle, og et trygt sted å være. Da synes jeg det er ganske grusomt, sier hun.

Også Odd Ivar Olsen reagerer:

– Det er forkastelig, sier han.

– Mer politi

Biblioteksjef Kielland tror ulovlighetene har skjedd på biblioteket fra tid til annen helt siden biblioteket åpnet i 2005.

– Vi liker det slett ikke, fordi biblioteket skal være et trygt og trivelig sted. Du skal kunne sende barna dine hit, og være rimelig trygg på at det ikke skjer kriminell aktivitet, sier han.

Kielland mener at bibliotekets samarbeid med politiet og Utekontakten må intensiveres hvis det skal bli slutt på narkotikaomsetningen.

– Foruten politiet har vi kontakt med blant annet Utekontakten for å prøve å forhindre problemet, sier han.

Morten Pettersen

TRAPPER OPP: Morten Pettersen varsler mer politi i biblioteket i Tromsø.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

Politistasjonssjef Morten Pettersen i Tromsø sier de vil holde et ekstra øye med biblioteket for å hindre at narkosalget fortsetter.

– Vi har en dialog med ungdomsgruppa hos oss som snakker med biblioteket. De legger også turen innom der når de er i sentrum. Vi skal forsøke å sende litt mer uniformert patrulje innom for å se om det kan avhjelpe, sier han.

Ubetjent åpningstid

Biblioteket har åpent på dagtid, og selvbetjent åpningstid i alle avdelinger mellom 07 og 22. Kielland sier biblioteket ikke har grunn til å at det omsettes mer narkotika i den ubetjente åpningstida enn i den betjente.

– Dette er en aktivitet som på et vis er lett å skjule og vanskelig å oppdage, så det kan like gjerne skje i den ubetjente som den betjente tida, sier Kielland.

Han tror bibliotekets gode tilgjengelighet er en av årsakene til at enkelte trekker inn hit for å drive narkotisk virksomhet.

Det er et åpent sted hvor alle kan komme inn, hvor det er godt og varmt, og hvor du er veldig anonym. Så jeg skjønner at dette kan være et sted det kan være greit å få gjort slike transaksjoner en kald ettermiddag. Men det liker vi ikke, understreker han.