NRK Meny
Normal

Berg og Torsken er ikke «fredet»

De to Senja-kommunene står ikke på lista over de 13 som regjeringa vil sammenslå – men det er bare enn så lenge.

Torsken kommune

Torsken kommune og Berg kommune er ikke fredet, selv om de ikke ble sammenslått med tvang i denne runden.

Foto: Helge Hansen / NTB scanpix

Onsdag la regjeringen fram sitt forslag til ny kommunestruktur. Antall kommuner skal reduseres til 358, mot dagens 428. Stor var både lettelsen og forbauselsen da verken Berg eller Torsken sto på listen over de kommunene som skulle sammenslås med tvang.

Ventet på lokale prosesser

Men ifølge leder i kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad, er de to Senja-kommunene langt fra fredet.

– Grunnen til at de ikke var med i vurderingen på onsdag, var at det var lokale prosesser på Senja. Man må ikke lese det som skjedde at man slipper å forholde seg til ny kommunestruktur.

Onsdag, like etter at kommunalminister Jan Tore Sanner hadde lagt fram sitt forslag, gjorde Torsken et enstemmig vedtak mot å gå inn i en større kommune. Dagen etter vedtok flertallet i Berg kommunestyre å sende hele spørsmålet om sammenslåing til Stortinget for avgjørelse.

– Vedtaket i Berg gir jo nå Stortinget en gyllen mulighet til å se helhetlig på hva som vil være det beste for Senja. Kommunestyret i Berg visste at Stortinget har et ansvar, så det er helt greit at de sparker ballen videre. Det er en spennende måte å gjøre det på, og det gir oss en mulighet til å ha en god dialog videre, sier Njåstad.