Bekymret etter datasvikt

I Skjervøy lå dataanlegget hos kommunelegen nylig nede i ti dager.

Bent Høie

– Staten må ta større ansvar, sier Bent Høie.

I Skjervøy brøt dataanlegget hos kommunelegen nylig sammen og lå nede i ti dager. Både politikere og pasienter er bekymrede.

– Det er jo en skremmende situasjon for både lege og pasient. Da må jo pasienten fortelle alt fra begynnelsen, og det kan være vanskelig, sier pasient Eva Safrine Aspvik.

Fylkeslegen i Troms sier at det også har vært dataproblemer hos kommunelegene i Lyngen og Karlsøy. For å få til et nasjonalt system for informasjon- og kommunikasjon i helsevesenet må kommunene få hjelp, mener Bent Høie, Høyres helsepolitiske talsmann.

– Dette er ikke et unikt tilfelle. Det er for mye dårlige systemer, og de henger ikke godt nok sammen. Staten må ta et større ansvar for å sikre at kommunene nå investerer i et IKT-system som kan samhandle med IKT-systemene i sykehusene, sier Høie.

– Store investeringer i nytt system

Stortinget har sagt at systemet skal være «en pasient – en journal».
I Helse Nord, der sykehusene eies av staten, er de allerede kommet i gang. Et felles pasientjournalsystem for hele Nord-Norge er nå under utvikling.

– I forkant av dette, har vi gjort svære investeringer i nye datamaskiner og datalinjer i hele landsdelen. Så den grunnmuren er bygd, sier Tor Ingebrigtsen, administrerende direktør ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

– Vi har investert et titalls millioner i en toppmoderne infrastruktur. Nå kommer programvaren, som er arbeidsverktøyet til leger og sykepleiere, til slutt. Dette blir et kjempestort fremskritt for alle som jobber på sykehus og resten av spesialhelsetjenesten, sier Ingebrigtsen.

SE VIDEO:

Bekymret etter datasvikt

Bekymret etter datasvikt