BBC skal lage virkelighetens «Fortitude» på Svalbard

Flere internasjonale TV-selskaper drømmer om Svalbard. BBC er først ut i rekken, med en helt ny serie.

Longyearbyen i mørketid

Mørket på Svalbard er en av elementene som fenger BBC og produksjonsselskapet Hallo Halo.

Foto: Ivar Ekseth / NTB Scanpix

BBC Worldwide starter snart innspillingen til en ny dokusåpe på ti episoder fra Svalbard.

Serien skal, ifølge nettsiden Broadcastnow, handle om innbyggerne i Longyearbyen. Tanken er å lage en dokusåpe litt i samme stil som den britiske krimserien «Fortitude», som utspiller seg på et fiktivt Svalbard.

– Sammensetningen av originale mennesker på Svalbard, som har valgt å leve et liv så forskjellig fra hva vi er vant til, vil bergta vårt internasjonale publikum, sier Julie Swantson, leder for produksjon i BBC Worldwide, til nettstedet Worldscreen.

BBC har fått med seg produksjonsselskapet Hello Halo på laget. Produsent i selskapet, Wendy Rattray, har klokkertro på prosjektet.

– Ekstreme arktiske forhold, tre måneder med totalt mørke og den kontinuerlige faren for å bli angrepet av isbjørn, gjør Svalbard til alt annet enn ditt gjennomsnittlige nabolag. Jeg gleder meg voldsomt til å gi publikum et innblikk i denne merkelige verdenen, med sine enda merkeligere innbyggere, sier hun til Worldscreen.

Isbjørnskilt

Fare for isbjørn er et annet element som fenger produsentene.

Foto: Bernt Olsen / NRK

Mange TV-selskaper vil satse på Svalbard

Christin Kristoffersen (Ap)

Christin Kristoffersen.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

Leder av lokalstyret på Svalbard, Christin Kristoffersen (Ap), forteller at hun har vært i kontakt med BBC.

– Jeg har vært med i en slags teaser. Så vidt jeg vet skal de starte innspillingen snart. Det er veldig mange TV-selskaper som kontakter oss for å lage noe på Svalbard, forteller hun.

Hva er det som fenger utenlandske filmselskaper på Svalbard?

– Det sier seg selv: Svalbard er «amazing». Folkene her er ufattelig fine, omgivelsene er fantastiske, i tillegg er det jo et internasjonal fokus på Arktis for tiden.

De siste årene har det vært flere store TV-produksjoner fra Svalbard. Joanna Lumleys tårer under nordlyset gjorde underverker for nordlysturismen. BBC-serien «The polar bear family and me (Isbjørnfamilien og meg)» og David Attenboroughs «The frozen planet (Den frosne planeten)» har hatt enorm reklameverdi for øygruppa.

– Nå håper jeg ikke at BBC-seieren blir en «Fortitude»-kopi, for det er ikke akkurat min favoritt, for å si det sånn. Men det er absolutt givende med en ny storsatsing fra BBC herfra, sier Kristoffersen.