Paleontolog Jørn Hurum har gjennom mange år gravd ut fossiler på Svalbard og støtter ideen på det varmeste.
– Det er fantastiske fossiler nesten overalt der, så det å stille dem ut på en ordentlig måte i Longyearbyen tror jeg er viktig, sier Hurum.
Jørn Hurum ved utgravinger på Knorringfjellet for noen år siden. Da fant de en stor pliosaur på Svalbard.
Foto: Kirsti Moe / NRKHan mener det er essensielt å vise fram fossilene der de kommer fra.
– Det er en kongstanke
Den blir muligens ikke like spektakulær som parken vi så i Steven Spielberg-filmen «Jurassic Park» fra 1993, men kanskje ikke så langt unna.
Men Svalbard mangler lokaler for utstilling og preparering av fossilene. Og det ønsker Svalbard Museum å gjøre noe med.
– Det er jo en kongstanke i museal virksomhet at man skal kunne synliggjøre den forskningen som pågår i den lokale konteksten. Det er mye snakk om bærekraftige samfunn, og det å stille ut, preparere og magasinere de funn som gjøres på Svalbard er bærekraftig, sier direktør ved museumet, Tora Hultgreen.
Her er skissene som er tegnet av utvidelsen.
Foto: Jarmund/Vigsnæs AS Arkitekter MNAL- Les også:
– Svalbard var bare en havbunn
Paleontolog Jørn Hurum ved Universitet i Oslo har gjennom mange år gravd ut fossiler på Svalbard. Blant annet fant han en 13 meter lang havøgle som levde på Svalbard for 147 millioner år siden.
Et Svalbard som er litt annerledes enn det er i dag.
– Da måtte du holdt pusten, for Svalbard var da havbunn. Hele øygruppa var bare gjørmete og litt mørk havbunn med 100-200 meter hav over. Der svømte det øgler og masse blekkspruter. Inni mellom døde de og sank til bunnen, og ble til fine fossiler etter hvert, sier Hurum.
- Les også:
– Vil bli verdt hver en krone
Direktør ved Svalbard Museum, Tora Hultgreen.
Foto: Svalbard MuseumNå vil Svalbard Museum bygge en glasskuppel der de fossile øglene skal stilles ut og prepareres. Ideen er at kuppelen skal lyse opp i mørketiden, og som turistene legger merke til under innflygning til Longyearbyen.
– Vi ser for oss et laboratorium i glass, slik at publikum kan gå forbi, stå på utsiden og se hvordan en konservator jobber for å rekonstruere dyrene som ingen har sett tidligere, sier direktør Tora Hultgreen.
Arbeidstittelen på prosjektet er «Jurassic Park» og er nå til budsjettbehandling hos Norsk Kulturråd. Høyt opp og langt fram til tross, er Hultgren optimistisk.
– Det kommer til å bli dyrt, men jeg tror det er verdt hver en krone.
- Les også:
- Les også: