NRK Meny
Normal

Båtturistene sterkt preget – flere fortsatt på sykehus med skader

Fem av personene som var involvert i båtulykken i Harstad på torsdag, ligger fortsatt på sykehus.

RIB-båt kolliderte med fontene i havnebassenget i Harstad

Totalt 24 personer var om bord to hurtiggående båter, såkalte RIB-er. Flere havnet i sjøen og 22 stykker ble fraktet til sykehus.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Fire av de britiske turistene er innlagt på sykehuset i Harstad.

– To av dem er lettere skadd og vil bli utskrevet i løpet av dagen. En har moderate skader og en er fortsatt alvorlig skadd, men stabil, sier pressevakt ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Per Christian Johansen.

Den femte personen er innlagt på sykehuset i Tromsø.

Leder av Visit Harstad, Jan Erik Kristoffersen

Leder av Visit Harstad, Jan Erik Kristoffersen.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Totalt ble 22 personer fraktet til sykehus etter båtulykken i Harstad torsdag ettermiddag. En RIB-båt kjørte inn i «Selbanes Seil» – som er en fontene i havnebassenget i Harstad.

NRK har vært i kontakt med noen av turistene som var i ulykken. De er sterkt preget av det som har skjedd og ønsker ikke å la seg intervjue. Fredag formiddag skal de besøke de som ligger på sykehuset i Harstad.

Havarikommisjonen på vei

Politiet etterforsker saken, og fredag formiddag er de ute med fontenen og gjør undersøkelser.

– Havarikommisjonen er også på vei hit for å undersøke ulykken. Fra politiets side vil saken etterforskes av politiet i Vesterålen, fordi politifolk i Harstad har eierinteressert i selskapet som driver båtene ulykken skjedde med, sier politistasjonssjef i Harstad, Morten Hole.

Fontenen i havnebassenget i Harstad blir undersøkt

Fontenen som båten kolliderte med blir undersøkt fredag formiddag.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Det var to RIB-er som var involvert i hendelsen, og en av båtene med 11 personer ombord kjørte inn i fontenen. Båtene tilhører Visit Harstad.

Leder Jan Erik Kristoffersen sier at de fortsatt jobber sammen med kriseteamet i Harstad for å ta vare på personene som var involvert i ulykken og deres pårørende.

– Det går etter forholdene bra, men vi legger opp til et tilpasset program for dagen og resten av tiden de er her, sier Kristoffersen til NRK.

Vil fortsatt tilby båtturer

Han forteller at Visit Harstad har fått beskjed om at det kommer representanter fra den britiske ambassaden i Oslo til Harstad i løpet av formiddagen.

– Det vil også komme personer fra turoperatøren som arrangerte turen for de britiske turistene. Vi bistår dem i arbeidet med å følge dette opp på best mulig måte.

Jan Erik Kristoffersen mener at Visit Harstad har håndtert situasjonen på en god måte sammen med de lokale myndighetene.

– Dette er selvfølgelig en situasjon man ikke ønsker seg i det hele tatt, men da det inntraff ble det håndtert på en bra måte.

Han sier at Visit Harstad nok kommer til å tilby RIB-turer i fremtiden.

– Men akkurat for dette turprogrammet lar vi disse turene utgå til hendelsesforløpet er avklart. Generelt er ikke RIB-turer risikabelt, det har aldri vært noen ulykker tidligere. Men nå må vi la politiet gjøre sin etterforskning, så får vi se.